Over 15.000 elever landet over har idag skiftet deres almindelige skoledag ud med forskellige former for arbejde, når de samler ind til unge med handicap i Uganda i forbindelse med kampagnen Operation Dagsværk.
Eleverne kommer fra ungdomsuddannelser og 8.-10.-klasser landet over. Og eleverne selv har valgt, at støtten i år skal gå til afrikanske unge med handicap. Det valg er truffet, fordi de mener, at det er et område, der ikke er nok fokus på, fortæller kampagneleder i Operation Dagsværk Marie Falck-Rasmussen.
– Det er helt vildt vigtigt, at der sker noget på det her område, fordi man kan se i alle statistikker, at når det kommer til udvikling i Uganda, så er unge med handicap ladt i stikken. Det betyder, at de står bagved, når det handler om for eksempel uddannelse eller arbejde. Det vil vi gerne gøre noget ved, siger Marie Falck-Rasmussen.
I år er det første gang nogensinde, at Operation Dagsværk sætter fokus på handicap.
Marie Falck-Rasmussen regner med, at eleverne, som kommer fra over 120 medlemsskoler, i alt samler op mod fire millioner kroner ind til projektet. Det gør de ved at tage mange forskellige typer job.
– Nogle af de mest almindelige job er privatpersoner, som hyrer eleverne til at lave havearbejde eller til rengøringsarbejde, siger Marie Falck-Rasmussen.
Men også flere private virksomheder er begyndt at udbyde arbejdsopgaver på dagen, hvilket giver det hele et løft, mener kampagnelederen.
– Det betyder rigtig meget, fordi der er mange elever, der sidder derude, som godt kunne tænke sig at snuse til, hvad det betyder at være på arbejdsmarkedet. De har måske allerede en karriere i sigte, hvor de godt kunne tænke sig at vide, hvad det betyder at være på sådan en type arbejdsplads, siger Marie Falck-Rasmussen.
Operation Dagsværk falder altid på den første onsdag i november.
Ifølge Operation Dagsværk er der to millioner unge mellem 15 og 24 år, som lever med handicap i Uganda. 90 procent af unge med handicap i Uganda gennemfører ikke en uddannelse.
/ritzau/
Foto: Frans Vu/Operation Dagsværk