Af politidirektør Helle Kyndesen, Midt- og Vestjyllands Politi
Jeg vil opfordre dig til at overveje, om du eller en, du kender, har et ulovligt våben, det vil være godt at komme af med. I november tager vi nemlig i politiet imod våben, helt uden at du behøver svare på spørgsmål om våbenet, hvem der har erhvervet det, hvem der har besiddet det osv. Du kan altså – helt anonymt og uden risiko for at blive straffet for ulovlig våbenbesiddelse – aflevere dit våben til os. Det gælder alle slags våben – knive, sværd, skydevåben, slagvåben, ammunition osv.
For mig er det vigtigt, at vi får minimeret det antal ulovlige våben, der findes rundt omkring i det midt- og vestjyske samfund. Nogle gange hører jeg om nogen, der har haft våben liggende fra krigens tid. Det kan for eksempel være fra en afdød pårørende, der var en del af modstandsbevægelsen. Og jeg ved godt, at det kan være forbundet med svære følelser at skille sig af med sådan nogle effekter. Men vi ser jo desværre også engang imellem, at der bliver stjålet våben i forbindelse med indbrud, som så risikerer senere at blive brugt til alvorlig, personfarlig kriminalitet. Derfor glæder jeg mig over ethvert ulovligt våben, vi får ud af cirkulation.
Frit lejde-aktionen er derfor et enestående tilbud til privatpersoner om at komme af med våben, man måske ellers ville kunne straffes for at besidde. Jeg kan se, at vi allerede i løbet af frit lejde-periodens første uge modtog 760 våben alene i vores politikreds. Dertil kommer en stor mængde ammunition.
Jeg håber meget, at endnu flere vil overveje nøje, om ikke det er nu, man skal af med det våben, man har liggende. Tag også gerne fat i familiemedlemmer, venner og bekendte og få en snak med dem om det, så vi i fællesskab får ryddet ud i mængden af ulovlige våben.
PS: Du skal ikke aflevere håndgranater o.l. i vores ekspeditioner. Har du en håndgranat eller andre eksplosiver, du gerne vil aflevere, så ring til os på 114.
FAKTABOKS:
Om politiets frit lejde-aktion
- Der er frit lejde for aflevering af våben i perioden 1.-30. november 2024.
- Du kan under frit lejde anonymt og uden at blive straffet for ulovlig våbenbesiddelse aflevere våben til politiet.
- Politiet tager imod alle slags våben under frit lejde – fx knive, sværd, skydevåben, slagvåben, ammunition osv.
- VIGTIGT: Har du særligt farlige genstande som fx granater eller eksplosiver, skal du ikke selv transportere dem. Ring i stedet til politiet på 114. Politiet vil sørge for, at genstandene bliver håndteret på forsvarlig vis. Du kan stadig være anonym og risikerer ikke at blive sigtet for ulovlig våbenbesiddelse.
Selv om du vurderer, at genstanden ikke længere er farlig, så ring under alle omstændigheder til 114 og lav en aftale.
- Skydevåben skal være afladt under transport og indlevering.
- Pak våbenet ind, så andre ikke kan se, at det er et våben, du transporterer.
- Tag direkte til politistationen, når du skal aflevere våben.
- Ring 114, hvis du er i tvivl om noget. Her sidder politiet klar til at hjælpe og vejlede dig.
- Man kan aflevere våben mv. på alle landsdelens politistationer i Holstebro, Herning, Ringkøbing, Thisted, Silkeborg, Skive og Viborg.
———————-
Viborg Lokalstation
Rødevej 1
8800 Viborg
Mandag-onsdag: 10.00 – 14.00
Torsdag: 10.00 – 17.00
Fredag: 10.00 – 14.00
Bud på billedtekster til de vedhæftede billeder
En borger afleverede på frit lejde-aktionens førstedag et jagtgevær, som han havde haft skåret i stumper og stykker og gravet ned, mens han ventede på, at en frit lejde-mulighed dukkede op. Stumperne blev indleveret på hovedpolitistationen i Holstebro.
I en række tilfælde har Midt- og Vestjyllands Politi fået hjælp af forsvarets ammunitionsrydningstjeneste til at afhente særligt farlige genstande hjemme hos midt- og vestjyderne.
Politidirektør Helle Kyndesen glæder sig over, at der i frit lejde-aktionens første uge er indleveret mange skydevåben. Billedet her er fra politistationen i Thisted.
Ligger man inde med håndgranater eller andre eksplosiver, som man gerne vil indlevere under frit lejde, skal man ringe til politiet på 114 og lave en aftale – også selv om man mener, at våbenet ikke længere er farligt. Politiet sørger så for at få det afhentet på forsvarlig vis, og man kan stadig få lov at være anonym.
Denne mere end 30 centimeter lange granat er bare ét af de våben, der er kommet ind til destruktion under politiets første frit lejde-uge. Har man granater eller andre særligt farlige genstande, man gerne vil af med, så skal man ikke selv transportere og indlevere det, men lave en aftale med politiet på 114.
Midt- og Vestjyllands Politi har fået rigtig meget ammunition indleveret i løbet af frit lejde-aktionens første uge. Ammunitionen her er indleveret hos lokalpolitiet i Thisted.
En pistol, to knive og en totenschlæger indleveret på lokalpolitistationen i Holstebro.
Et udvalg af nogle af de våben, Midt- og Vestjyllands Politi har fået indleveret i løbet af frit lejde-aktionens første uge, og som politidirektør Helle Kyndesen håber, der vil komme meget mere ind af. På billedet ses blandt andet en stor peberspray, et haglgevær, en riffel og flere blankvåben.
Politidirektør Helle Kyndesen opfordrer midt- og vestjyderne til at benytte sig af muligheden for at komme af med våben under frit lejde. Man kan indlevere våben hele november 2024 anonymt og uden risiko for at blive straffet for ulovlig våbenbesiddelse.