I ugevis hang Frida Stiil Vium hen over sommeren bogstaveligt på gavlen af Musikteatret i gågaden i Thisted med sin maling. Den unge Aalborg-kunstner var i gang med at udsmykke gavlen på den gamle bygning. Opgavens faste tema var byens historiske udvikling, motivet var hendes ide.
Frida Stiil Vium havde vundet opgaven på ideen om et portræt af kvinden Augusta Zangenberg.
Hun kom fra Thisted og levede fra 1846-1915. Ud over at ernære sig som danselærer, var hun passioneret amatørarkæolog, og hun var med til at udgrave utallige gravhøje fra sten- og bronzealder. Da hendes private samling blev solgt til Thisted Museum i 1908, bestod den af mere end 3.000 genstande, og dele af den er fortsat udstillet på museet.
– Jeg valgte Augusta, fordi hun virkede som en sej kvinde. En kvinde som mange måske ikke kendte, men som fortjente at blive nævnt. Jeg kendte heller ikke til hende, før jeg begyndte at interessere mig for opgaven. Mit indtryk var, at hun udfordrede normerne, dengang hun levede, samtidig med at hun stadig har relevans for byen i dag i forhold til de fund, hun har på museet. Derfor valgte jeg hende som mit omdrejningspunkt, fortæller Frida Stiil Vium om sit valg af det motiv, alle nu kan nyde på Christen Kolds Plads ved Musikteatret.
En hyldest til byen
Som forberedelse læste Frida Stiil Vium op på Thisteds historie. Hun noterede undervejs, og efterfølgende blev ordene omdannet til streger og figurer, og der er referencer til både fjorden, jernbanen, teatret og vores forhistorie i den færdige tegning, som styregruppen valgte til gavlen.
– Der var flere ting, der var vigtige for mig. For det første skulle maleriet passe ind i omgivelserne både historiemæssigt men også i farverne. Derudover var det vigtigt for mig, at jeg havde mig selv og min egen stil med som kunstner. Mit mål var at lave et maleri, jeg selv var stolt af, og som byen forhåbentligt blev stolt af, fortæller Frida Still Vium.
Indviet under købstadsjubilæum
Det færdige resultat blev indviet under byens 500-års jubilæum i august. Byen har fået et nyt vartegn, og der er glæde over resultatet.
– Vi ønskede et maleri, der favner byens historiske udvikling og samtidig åbner for nysgerrighed, giver anledning til fortællinger og viden om byens historie, nutid og fremtid, og det har vi fået med portrættet af Augusta Zangenberg. Der er tale om en ikonisk kvinde for Thisted. Hun var en af de første kvindelige arkæologer. Hendes fund er på museet, og selvom vi lever i en ny tid, så står vi på skuldrene af, hvordan vores fortid så ud, så det er en daglig glæde, at Augusta Zangenberg nu kigger ned på os fra gavlen, siger Eva Sjælland, leder af Kultur i Thisted Kommune.
Kunstneren er også selv glad for det færdige maleri, og hun håber, at folk, der går forbi vil kigge op og tage en bid med videre i deres dag.
– Kunst er subjektivt, så det må være op til den enkelte, hvad de ser. Men jeg håber, de tager noget positivt med sig, om det så er farver i bybilledet eller en større symbolik, lyder det fra Frida Stiil Vium.
Fakta om gavlmaleriet
Hvorfor: Thisted Kommune ønskede i anledning af byens 500-års jubilæum at få lavet et gavlmaleri, der favner byens historiske udvikling.
Hvor: På gavlen af Musikteatret på Christen Kolds Plads.
Størrelse: 8,5 x 12 meter.
Motiv: Augusta Zangenberg, danselærer og arkæolog fra Thisted, der levede fra 1846-1915.
Kunstner: Frida Stiil Vium fra Aalborg.