Thy’s multikulturelle skjulte perle: smagen af Kultur

I lørdags blev Thisted forvandlet til et kulinarisk mekka under festivalen “Smagen af Kultur.” Her kunne gæsterne nyde en række smagsoplevelser fra hele verden. Festivalen præsenterede lækkerier fra Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Gambia, Irland, Letland, Bangladesh, Japan, Vietnam, USA, Thailand, Somalia, Danmark, Ukraine, Polen, Nepal-Bhutan, Mexico og Kurdistan. 

En Overvældende Succes 

Så snart dørene blev åbnet, strømmede gæsterne ind, og hallen blev hurtigt fyldt til bristepunktet. Arrangørerne i Thy Internationals anslår, at der var over 400 besøgende, der brugte 300 sæt bestik indenfor få minutter!

Arrangørerne retter en stor tak til de frivillige, der arbejdede utrætteligt for at tilberede al maden, samt til alle, der bidrog til arrangementet herunder de lokale sponsorer som Typographic, Nordthy, Røde Kors, Tican, Sparekassen Thy, Bageriet Munkens og Thisted Kommune. 

Henrik Gregersen (V). Foto : Sam Nguyen

Thisted Kommunes Integrationsrådets Rolle 

Den første “Smagen af Kultur” blev afholdt sidste år med det formål at fremme kulturforståelse, integration og styrke fællesskabet i samarbejde med Thisted Kommunes Integrationsråd og den Bhutanesisk-Nepalesiske Forening. Arrangementet blev en stor succes, og vi er glade for at kunne gentage denne oplevelse i år, denne gang i samarbejde med Thy Internationals. 

Henrik Gregersen (V), det er Thisted Kommunalbestyrelsens repræsentant i Integrationsrådet, indledte arrangementet med en inspirerende åbningstale. Han fremhævede, at det særlige ved denne dag er, at flygtninge og internationale tilflytter står bag initiativet.

“Vi ønsker at vise den mangfoldighed, som tilflyttere bringer fra deres hjemlande, og hvordan de bliver en del af det danske samfund,” sagde han.

Henrik Gregersen understregede også Integrationsrådets rolle som bindeled mellem kommunalbestyrelsen og Thisteds forskellige kulturer.  Med stor begejstring roste han arrangementet for den fantastiske atmosfære og det store fremmøde.

“Det er afgørende at skabe bånd mellem vores forskellige kulturer,” påpegede han og fremhævede det store engagement fra integrationsrådet og arrangørerne. “Vi er stolte af det initiativ og den indsats, der er lagt i dagen i dag. Thisted er et sted med plads til alle, hvor vi kan lære af hinanden”, påpegede han og fortsatte:

“Selvom dette kun er anden gang, bliver ‘Smagen af Kultur’ en fast tradition – den første lørdag i november hvert år. Med denne dag sender vi et stærkt signal om, at Thisted er et godt sted at leve og bo, og at vi værdsætter den mangfoldighed, nye tilflyttere bringer”, sagde Henrik Gregersen.

Formand for Integrationsrådet, Tina Bah, repræsenterede Bosnien og Hercegovina og sagde:

“Jeg har nu boet halvdelen af mit liv i Danmark, men Bosnien er også en stor del af mig. ‘Smagen af Kultur’ er et smukt eksempel på, hvordan vi gennem mad og historier kan åbne op for forståelse og respekt.” 

Suli & Tina. Foto : Sam Nguyen

En Smagsrejse Gennem Kulturer 

Festivalen var en sand smagsrejse gennem forskellige kulturer. Hamish, en medlem af og revisor for Thy Internationals er fra Irland, og serverede varmende irsk kaffe, som hurtigt blev en favorit blandt gæsterne. Ved siden af ham stod en repræsentant fra Letland, der tilbød en delikat, traditionel æblekage. 

Dina Fayyad fra Jordan gjorde også en stor indsats for at repræsentere sin kultur.

“Vi løb hurtigt tør for mad. Det ser ud til, at folk elskede det! Jeg lavede Banitsa, en bulgarsk ostetærte, samt rodobska salat med kogte kartofler, æg, mayonnaise, agurk og oliven. Den sidste ret var mikitsi, en stegt dej, der kan spises med ost eller syltetøj,” forklarede hun og forstætter:

“Min mand er bulgarer, så vi lavede også mad fra Bulgarien for at repræsentere hans kultur” .

Ved det ukrainske bord kunne man smage en række berømte, traditionelle nationale retter, blandt andet Borsch og Varenyky, som blev lavet af de fordrevne ukrainere, der i dag bor i Thy. I år deltog de også i forberedelserne til festen med hjælp fra Elena fra Integrationsrådet, hvilket kan betragtes som et vigtigt skridt mod integration for dem.

Julia, som var med for første gang, lavede den berømte ukrainske Borsch, som er blevet nævnt på UNESCOs kulturarvsliste.

“Ukrainsk mad er en af de mest berømte i verden, og vores varenyky kan laves med forskellige fyld og serveres både som hovedret og dessert”, fortalte ukrainerne.

Gæsterne kunne også smage vinegret, en salat med kogte grøntsager, bønner og syltede agurker, samt lever-“kage” – en kold ret, der skabte opmærksomhed på grund af sit navn, og bagte æbler med hytteost og rosiner, som er en af de sunde og populære desserter i Ukraine. 

Alona gjorde også en stor indsats for at repræsentere sin ukrainske kultur med flotte asketter med hjemmelavede farverige honning-småkager og zefir – frugt-skumfiduser, som hun havde til salg for at støtte Ukraine. Alona er en aktiv del af det internationale liv i Thisted og har i årevis deltaget i Thisted Kommunes Integrationsråd, lige er blevet dansk statsborger og nu også en del af Thy Internationals. 

Marta fra Polen, som har været en stor hjælp med at planlægge events som bestyrelsesmedlem i Thy Internationals, præsenterede kartoffelpandekager og småkager.

“Der skal ikke meget til for at se et smil på andres ansigt. Et fælles måltid er en god undskyldning for at etablere relationer og samtaler. Jeg håber, at sådanne møder vil vække interesse for at lære om nye nationaliteter og deres kulinariske kultur”, sagde hun.

Ved det bosniske bord bød Mara og Jasmina gæsterne velkommen med ti forskellige retter, herunder klassisk “Sarma” og “Pita sa bundavom og spinat.”  

Ved det kroatiske bord serverede Sladjana “štrukle” og “Madjarica,” mens det vestafrikanske bord fra Gambia bød på “Domoda,” en duftende gryderet lavet af oksekød, kartofler, gulerødder og grønne bønner. 

Sam Nguyen, med stifter af Thy Internationals, og hendes to døtre, Suli og Tina, fra Vietnam gjorde en stor indsats for at repræsentere deres kultur.

“Maden, vi havde med, hedder ‘bánh da lợn’. Det er en traditionel vietnamesisk dessert lavet af mungbønner, rismel, sukker, kokosmælk og majsstivelse. Den stammer fra de sydlige provinser i Vietnam, men kan købes og nydes overalt i Vietnam”, fortalte hun.

For hende havde de medbragte blomster også stor betydning:

“Blomsterne hedder ‘Hoa mai’ og ‘Hoa đào’. De spiller en betydelig rolle under Lunar New Year, den vigtigste højtid for vietnameserne. De symboliserer velvære, et tæt bånd i familier og er også en indikator på, at foråret endelig er kommet. Ifølge folkesagn vil blomsterne beskytte dig mod ondskab, bringe held og vokse fra hellige steder.” 

Røde Kors bidrog til arrangementet ved at servere lækre danske retter, der virkelig fanger essensen af vores lokale danske kultur. Gæsterne kunne nyde klassiske retter som kartoffelsalat med frikadeller, samt en velsmagende fiskeret med torsk og laks, der blev serveret med frisk fraiche sauce og citron.

Disse retter ikke kun tilfredsstillende smagsløgene, men gav også de internationale deltagere en smagsprøve på dansk madkultur, hvilket styrker integrationen og fællesskabet i Thisted. 

Ukraine bød på spændende retter. Foto: Thomas Bydacoon

En sjov historie om den japanske æbletærte

Den japanske deltager Sumaiya Momoko reflekterede over de almindelige misforståelser omkring japansk og bangladeshisk mad.

“Når folk tænker på japansk mad, forestiller de sig ofte fisk eller sushi, mens bangladeshisk mad ofte reduceres til karry eller ‘krydret mad.’ Jeg ønskede virkelig at udfordre disse stereotyper,” forklarede hun.

Et sjovt øjeblik opstod, da en besøgende spurgte, om der var fisk i hendes æbletærte, før hun indså, at det faktisk var en dessert, hvilket førte til fælles latter og forståelse. 

Til arrangementet forberedte Sumaiya “気になるリンゴ” (Kininaru Ringo), en elsket souvenir-sødme fra Aomori, hendes mors fødeby. Denne ret indkapsler den japanske tradition med at bringe regionale specialiteter med hjem, og Aomori er kendt for sine æbler. Tærten indeholder et helt æble, hvilket symboliserer den dybe forbindelse mellem mad og årstidernes skiften i japansk kultur. 

Ud over sin japanske ret lavede Sumaiya også “সবজি ভাজি” (Shobji Bhaji), en stir-fried grøntsagsret inspireret af bangladeshisk mad. Selvom hun oprindeligt havde planlagt at bruge forvildede bladgrøntsager, førte tidsbegrænsninger til, at hun i stedet blandede det med forskellige grøntsager og kartofler. Retten blev godt modtaget, og et dejligt øjeblik af forbindelse opstod, da en dame fra Nepal delte, at de har en lignende ret i sit land. 

Ukrainsk Kor “Kanarky” 

Det ukrainske kor “Kanarky” optrådte ved arrangementet.

Næstformand for Integrationsrådet, Elena, fortæller, at koret blev startet sidste år i Thisted med Olena, en professionel musiker fra Ukraine.

“Folk i Ukraine synger meget, og mange sange bliver med tiden kendt af flere generationer,” sagde Elena.

I lørdags blev der sunget både solo og i kor med kendte folkesange om kærlighed, naturen og Ukraine. 

Mario Keren Zumba. Foto : Thomas Jensen

En Festlig Afslutning 

Højdepunktet til festen var Mario’s zumba-dans, hvor hele scenen blev forvandlet til en fest med energi og glade toner.  

“Jeg har danset siden jeg var 8 år gammel. Jeg har undervist i dans i omkring 15 år i Mexico. Jeg har også undervist i grupper i Spanien og her i Danmark. Jeg arbejdede som danselærer på en efterskole i tre år. Nu er jeg Zumba-instruktør med fem grupper rundt om i byen, og jeg underviser i latinske rytmer som salsa, merengue, bachata og hip hop, fortæller Mario.

Han er den eneste Zumba-instruktør i Thisted, og underviser både i Studie 7 og i Thy Hallen.

Ernst Breum. Foto : Thomas Jensen

Ernst Breum har taget initiativet

Det er Ernst Breum, der har været initiativtager til “Smagen af Kultur”. Han er tysk gift, hvilket har givet ham en unik indsigt i de udfordringer og muligheder, som internationale ægteskaber og migration bringer med sig. 

For nogle år siden blev Ernst dybt utilfreds med den danske regerings behandling af internationale migranter. Denne utilfredshed drev ham til aktivt at handle for at forbedre forholdene for migranter i Danmark. Han begyndte at bruge sin tid frivilligt på at skabe et velkomment miljø i Thy for internationale migranter. Denne rejse førte ham til at blive et aktivt bestyrelsesmedlem i både Thy Internationals og Budapest-Nepal Forening. 

Ernsts drøm er at skabe et hjem, der er velkomment og accepterende for alle internationale migranter i Thy. Han har arbejdet utrætteligt for at bringe flygtninge og internationale arbejdere sammen og sikre, at de bliver budt velkommen af det danske samfund, de lever i her i Thy. 

Thy Internationals: Sammen Skaber Vi Et Stærkere Thy 

I Thy Internationals er man stolte af det pulserende internationale fællesskab, der blomstrer i Thy. I foreningen mødes mennesker fra forskellige kulturer og beriger vores lokalsamfund med deres unikke perspektiver og traditioner. Denne mangfoldighed skaber ikke blot en farverig atmosfære, men fremmer også dyb forståelse og samarbejde på tværs af baggrunde. 

Som en frivillig organisation er man dedikerede til at støtte de internationale borgere, der allerede er en del af vores samfund. 

“Tidligere har der ikke været et sted, hvor de internationale borgere kunne finde støtte og fællesskab, men nu er Thy Internationals her for at ændre det”, siger Keren Christensen, formand for Thy Internationals.

Det er Henrik Gregersen (V) enig i:

“Thisted Kommune har ikke en international afdeling. Thy Internationals kan være et ansigt ud mod den store og mangfoldige verden.” 

I Thy Internationals stræber man efter at bygge et stærkere og mere inkluderende Thy, hvor alle føler sig hjemme.

“Vi arbejder aktivt på at implementere en række initiativer og aktiviteter, der fremmer integration og samhørighed. Hos Thy Internationals er alle velkomne til at deltage og bidrage til vores forening. Sammen kan vi styrke båndene mellem kulturer og skabe et endnu mere inkluderende miljø for alle”, siger Keren – formand for Thy Internationals.

Thy Internationals var glade for at deltage i “Smage på Kultur,” som ikke blot fremhævede rigdommen af globale køkkener her i Thy, men også skabte en dyb følelse af fællesskab og forståelse blandt vores lokale multikulturelle samfund. 

“Lad os fortsætte med at fejre vores forskelligheder og arbejde sammen for et Thy, hvor alle kan trives. Sammen kan vi skabe en lysere fremtid for Thy fællesskab”, lyder den afsluttende opfordring.

Hovedfoto : Foto: Thomas Bydacoon

Forfatter
Top