Prisvinder skaber rum for recovery

I Thy har vi en masse ildsjæle, der er med til at gøre en stor forskel i andre menneskers liv.

En af de ildsjæle er Thomas Helland, som er dette års modtager af Handicapprisen, som hvert år uddeles af Thisted Kommune og Handicaprådet. 

Thomas Helland modtog prisen tirsdag ved en prisoverrækkelse i Thy Hallen.  

– Ærlig talt fik jeg noget af et chok, da jeg blev udråbt som vinder. Jeg var meget overrasket, og selvom jeg ikke plejer at blive mundlam, så blev jeg det altså der, fortæller Thomas Helland. 

Valget er faldet på Thomas Helland, da han igennem sit frivillige virke har gjort en stor forskel for personer med psykisk sårbarhed og dobbeltdiagnoser.  

Han har været med til at starte foreningen Peer Thy, hvor personer, der selv har haft psykiske udfordringer, vejleder, støtter og inspirerer andre, der står i lignende situationer. Derudover er han en af tovholderne for Peer Thys recovery-gruppe, der er en selvhjælpsgruppe, hvor der er plads til alle, der har diagnoser eller en tilknytning til psykiatrien.  

– Her er der plads til både gode og dårlige dage. Vi taler om, hvad der udfordrer os og deler erfaringer med hinanden. Vi taler ikke rigtig om diagnoser – men om løsninger. Så det er simpelthen et forum, hvor folk kan mødes på tværs af diagnoser og tale om livet, forklarer Thomas Helland. 

Plante et solidt håb

De erfaringer, Thomas Helland selv tager med sig ind i Peer Thy, stammer fra et liv, der i en lang periode var præget af euforiserende stoffer og flere forskellige diagnoser. I dag er han et helt andet sted. Han er far og arbejder selv i psykiatrien, hvor han hjælper andre på vejen til et bedre liv.  

– Jeg fik vendt mit liv via nye fællesskaber. Der var nogle, der troede på mig, før jeg troede på mig selv. Mennesker, der blev ved med at støtte mig. Nu er jeg en god far, en god søn og en god borger. Det har jeg altid indeholdt, men jeg kunne ikke bruge det til noget i det miljø, jeg befandt mig i dengang, fortæller han. 

Derfor ved Thomas Helland fra sit eget liv, hvad sunde fællesskaber med andre, der er lykkedes med at skabe forandringer i eget liv, kan betyde. Og det er det, han ønsker at give videre til andre i Peer Thy.  

– Jeg tror, jeg har holdt 100 oplæg om den recovery-tilgang, der virkelig har gjort en forskel for mig. Det handler ikke om diagnosen. Det handler om det enkelte menneske, der skal have plantet et solidt håb i sig og tro på, at de kan lykkedes med at skabe en ny tilværelse i relation til andre, siger Thomas Helland. 

Nye idéer i støbeskeen

Han håber, at Handicapprisen kan fungere som et trinbræt til at få realiseret Peer Thys ambitioner om at skabe flere tilbud til psykisk sårbare i Thy.  

– Vi vil rigtig gerne skabe en tilknytning til foreningslivet – for eksempel via en egentlig idrætsforening for psykisk sårbare, der samarbejder med det øvrige foreningsliv i Thy. Vi tror på, at det kan fungere som et naturligt næste skridt for personer, der er tilknyttet væresteder og bostøtten, siger Thomas Helland.  

Det er anden gang, at Thisted Kommune og Handicaprådet uddeler Handicapprisen.  

Forud for uddelingen har alle haft mulighed for at indstille frivillige ildsjæle, foreninger, virksomheder eller organisationer i kommunen, som har gjort en særlig indsats for borgere med fysisk eller psykisk handicap. 

Prisen bliver uddelt for at fremhæve dem, der arbejder for inklusion, tilgængelighed og lige muligheder, så vores samfund bliver mere rummeligt og åbent for alle. 

De nominerede i 2024

Udover Thomas Helland var de indstillede til prisen:  

  • Fodbold for alle: Et fodboldtilbud til børn med handicap og børn med særlige behov. Her er der plads til alle, en særlig struktur på træningen og ekstra voksne omkring børnene. 
  • Thy-Mors Handicap Musikfestival – en festival, for handicappede både fra Thy og andre dele af landet, hvor der er fokus på glæde og gode musikoplevelser i fællesskab med andre ligesindede. 
  • Elin Nielsen – en dedikeret ildsjæl, som arbejder for at forbedre hverdagen for unge mennesker med psykiske udfordringer. 
  • Støttecenter Markstræde – et tilbud, der har fokus på at skabe trygge rammer og støtte den enkelte i at være aktør i eget liv. Her vægtes værdighed, ejerskab og livskvalitet højt for at sikre en meningsfuld hverdag både i hjemmet og i sociale fællesskaber. 

Indhold og billede : Thisted Kommune

Forfatter
Top