Af Peter Skriver Nielsen (A), Medlem af Thisted Kommunalbestyrelse
Kunne vi ikke gøre det lidt bedre….. Jo, og der er afsat en million til det…..
For sårbare unge er det helt afgørende at hver enkelt bliver taget alvorlig, men hver for sig.
Når det handler om psykisk ramte, så bliver der aldrig tale om andet end individuelle løsninger, både for den enkelte, men også deres pårørende.
En af de gode ting i forbindelse med budgetforliget for 2025, jeg er mest glad for, var at der blev afsat 1 million kroner til arbejdet på Socialområdet, idet at Social og Seniorudvalget i August 2024 netop ønskede medtaget en ansøgning således der kunne oprettes tiltag på paragraf 103 og 104.
§ 103 har til formål at tilbyde beskyttet beskæftigelse til borgere med begrænsninger i arbejdsevnen, og som ikke er i stand til at opnå eller fastholde beskæftigelse på normale vilkår på arbejdsmarkedet. For at være i målgruppen for § 103-tilbud skal man ikke kunne benytte tilbud efter anden lovgivning. Forskellen på de to bestemmelser i Serviceloven er indholdet og formålet hermed.
Eksempelvis som det forgik via Skiftesporet, hvor man tilbød med stor succes den unge målgruppe arbejdsrelaterede forløb, med henblik på, at de kunne nærme sig arbejdsmarkedet, måske stillinger i flexjob.
I § 103 tilbud er sigtet erhvervsprægede aktiviteter, hvor borgeren udfører opgaver, der indgår som led i en produktion af varer eller tjenesteydelser. I § 104 er formålet er sigtet at støtte borgere i at kunne deltage i aktiviteter og samvær i fællesskab med andre.
Jeg havde forventet systemet i Thisted kommune havde været klar til, fra årets start, at kunne tilbyde et alternativ til Skiftesporet der pludseligt blev lukket ned, men nej, sådan blev det ikke…
De der var i tilbuddene, hvor er de nu, er de blevet “raske” eller er de nogen af alle de unge der har fået, eller i øjeblikket arbejdes med i forhold til førtidspensioner ?
Når der så spørges ind til det, ja så er svaret at behovet ikke er tilstede.
Vil det virkelig sige,at den type af unge der havde behov for at blive hjulpet i beskæftigelse, som var tilfældet med eksempelvis skiftesporet, visiteret til paragraf 103 ikke findes længere?
Det kan selvfølgelig skyldes, at stigningen i tildelte førtidspensioner til målgruppen er steget mere, end markant i 2024, og det tiltrods ved jeg at der er personer som fik afslag på førtidspension, og igen er indstillet til arbejdsprøvning i flere år, uden udsigt, for paragraf 103 kan der jo ikke visiteres til, når vi ikke tilbyder det i vores kommune.
Det undrer mig meget, at der endnu ikke er rykket på, at vi i vores kommune ikke får oprettet tilbud der kan visiteres til, her fra starten af netop 2025 hvortil det er tiltænkt, og set i forhold til, at der er tale om lovpligtige tilbud der skal være i kommunerne.
Er der behov for den million der er tilført området i forbindelse med budget 2025?
Adspurgt i mail til øverste ledelse har jeg fået svarene:
”- Handicap og Socialpsykiatri har tilbud, og arrangerer aktiviteter heri i det omfang, der er behov for.
– Handicap og Socialpsykiatri har siden beslutning i Kommunalbestyrelsen i april 2024 drevet en ungegruppe i regi af Drivhuset, hvor der fortsat er øget tilslutning. Desuden har Handicap og Socialpsykiatri arbejdet med gruppe bostøtte for en lille gruppe af unge med autisme, som viser gode resultater.
Ved tilgang af borgere i disse målgrupper eller øget behov for yderligere aktiviteter eller grupper anvendes tilførslen på 1 mio. kr. til at finansiere dette.”
Vi går efter min mening glip af muligheder for at kunne tilbyde et godt alternativ og en tryg hverdag til de unge der har dette behov, og som gennem flere år rykkede sig fra ganske få timers arbejde til mange timers arbejde, men blev sluppet da Skiftesporet lukkedes, og et andet tilbud ikke blev oprettet.
Jeg siger ikke at Skiftesporet skal genåbnes, men de er der endnu, og jeg mener helt og holdent, vi SKAL kunne visitere til paragraf 103 og 104, behovet er der, men systemet, tænk jer, vort eget system kan ikke visitere til noget vi som kommune skal kunne tilbyde, men ikke gør det.
I vores kommune halter det gevaldigt med annerkendelsen af, at alle ikke kan nøjes med LUDO og GÅTURE I NATUREN, men har behov for individuel vurdering og konkret hjælp tilrettet det enkelte menneske og deres pårørende.
Vi har det alle bedst i en tryg hverdag, mange kan selv, men nogen har brug for et individuelt og kærligt skub i ryggen.
Hele vejen siden lukningen af de tilbud vi havde, har jeg selv, og ganske få andre, været imod det der skete, og der bliver JEG, mens jeg prøver at påvirke andre, til at se løsninger for det enkelte menneske.
Kunne vi ikke have gjort det lidt bedre, jo hvis man havde været klar med andre tilbud da man lukkede eksisterende ned….
Foto: Bertel Bolt