Af Michael Fenger, Jannerup, Thy
I forlængelse af Jens Tilmas indlæg om Thy Modellen var det måske en idé at belyse en del af hans standpunkter i detaljen. Der er skrevet og talt meget om lokal opbakning – kriterium E i ”Thy Modellen”. Jeg har selv gjort mit til det. Og jeg har ikke tænkt mig at stoppe.
I forbindelse med prioriteringen af 16 projekter, der i øjeblikket findes på Thisted Kommunes hjemmeside, har Thisted Kommune udvalgt 3, som kommunen har vurderet kan indgå direkte i kommuneplanen: Bjerre – solceller. Gisselbæk – nye vindmøller i stedet for gamle, og Røjkær – både vindmøller og solceller.
Altså: disse tre projekter har Thisted Kommune/ EKTM- udvalget vurderet ”modne” til at optages i kommuneplanen. Det betyder, at den lokale opbakning skal være dokumenteret i ansøgningen (skulle men være i tvivl om dette, kan man se efter på Thisted Kommunes hjemmeside under ”Grøn Fremtid Thy” – her fremgår det tydeligt).
Man skal holde sig for øje at informationsmøder mellem lokalbefolkningen og projektmager/ udvikler ikke tæller med som lokal opbakning; ifølge Thy Modellen er disse møder nemlig neutrale – hverken for eller imod.
Hvordan så – ser – den lokale opbakning så ud:
Bjerre:
Citeret fra projektansøgningen:
50 % af anlægget vil blive ejet af Thy-Mors Energi, som er ejet af 44.000 andelshavere – Se uddybbende beskrivelse i projektansøgning:
Den uddybende beskrivelse ser således ud:
”Kriterie E Bred lokal opbakning – Den brede lokale opbakning er sikret igennem samarbejdsaftale med Thy-Mors Energi samt en medinvesteringsret på op til 25 % for naboer.”
Ud over denne – man kan roligt sige meget kortfattede besked – er der ikke yderligere oplysninger om den lokale opbakning. Ansøgningen er tilgået Thisted Kommune den 3’ juni 2024. Fristen for dokumentation af lokal opbakning blev forlænget til den 30’ juni. Men der er ikke kommet mere…
Det er så lidt, at man tror at ansøger gør nar af Thisted Kommunes kriterium E – lokal opbakning.
Alligevel har Thisted Kommune/ EKMT- udvalget vurderet projektet så ”modent”, at det kunne optages i kommuneplanen.
Gisselbæk:
Ansøgningen fra projektmager/ udvikler dokumenterer til overmål den lokale opbakning – der er indsendt en lang række underskrevne aftaler med lokale.
Det må være uden for diskussion, at projektet i Gisselbæk lever op til kriterium E – dokumenteret lokal opbakning.
Man studser et øjeblik – ansøgningen er indsendt til tiden, man havde ikke brug for den udsatte frist frem til den 30’ juni.
Det kunne altså lade sig gøre – at dokumentere den lokale opbakning – til tiden! Vi har endnu tilbage at få forklaringen på, hvorfor fristen blev udsat. Til gavn for hvem var det? Og hvorfor?
Røjkær:
Citeret fra projektansøgningen:
Det hedder om lokal opbakning:
Projektet har – den 22.5.2024 holdt møde for alle lodsejere inden for 4x møllehøjden – den 29.5.2024 holdt informationsmøde i Aktivitetscenter Vestervig-Agger med 250 deltagere. Processen er i gang, og der kommer yderligere til dette punkt inden 30.6.2024, da der er frist forlængelse på det fra Thisted Kommune.
Hverken mere eller mindre. Men – informationsmøder er netop ikke lokal opbakning; spørg Thy Modellen. Og med hensyn til det, som man her lover at indsende inden den 30’ juni (udløb af den anden frist for lokal opbakning): der kom aldrig noget –
Alligevel har Thisted Kommune/ EKMT- udvalget vurderet, at projektet var ”modent” – så modent, at det kunne optages i kommuneplanen!
Foto : Tyler Casey, Unsplash