Af Kristian Bøgsted, fiskeriordfører hos Danmarksdemokraterne.
CO2-afgiften på fiskeriet er heldigvis afblæst for en stund, men har allerede nået at få store følger for fiskere i hele Nordsøen.
For selvom hele fiskeindustrien og følgeerhvervene i lang tid har råbt om, at konsekvenserne ved CO2-afgiften og ekstratariffen 2,25 kroner per liter diesel ville være uoverstigelige for rigtig mange, så justerede regeringen ikke kurs, inden afgiften nåede at træde i kraft den 1. januar tidligere i år.
Afgiften skulle egentlig være med til at skubbe den grønne omstilling i gang, men faktum er jo, at der ikke er noget grønt alternativt brændsel til diesel for fartøjerne – og derfor er CO2-afgiften de facto en dummebøde. Fiskerne har ikke mulighed for at omstille sig.
Og hvad blev så alternativet? De danske og udenlandske fartøjer tog den længere tur til Sverige for at lande deres fisk og tanke op, hvor der ikke var nogen CO2-afgift.
Det hjalp ikke, at Fiskeriforeningen på forhånd havde advaret om, at knap hvert andet fartøj vil være ulønsom på grund af afgiften. Og det fik heller ikke regeringen til at ændre kurs, da det kom frem, at op mod 700 af de 1100 arbejdspladser i Hanstholm tilknyttet fiskeriet var på spil.
Efter en måned med protester og pres endte regeringen i sidste uge endelig med at udskyde CO2-afgiften indtil 2030. Og mens regeringen trods alt skal have ros for faktisk at lytte på de mange protester og bekymringer over udsigten til et meget meget presset fiskeerhverv, så står jeg stadig undrende tilbage.
Når det nu er gået op for regeringen, at CO2-afgiften på fiskeriet er en dårlig idé, hvorfor er det så, at man nøjes med at udskyde den om fem år?
Hvis der stadig ikke er noget grønt alternativ til diesel, og hvis vi fortsat er det eneste land, der har en CO2-afgift på vores fiskeri, så kigger vi jo bare ind i det samme scenarie om fem år. Og i mellemtiden kan fiskerne så gå med den samme usikkerhed, som man har gjort de seneste år.
Jeg savner en forståelse for, at der simpelthen er rigtig mange arbejdspladser i vores landdistrikter, der er koblet op på fiskeerhvervet.
I byer som Hanstholm, Strandby, Hirtshals og Skagen samt på Læsø er det en rigtig stor andel af beskæftigelsen, der er koblet op på fiskeriet. Hvis man fjerner det grundlag, så forsvinder store dele af livet jo i de byer. Derfor skal vi også have skrottet CO2-afgiften på fiskeriet fuldstændigt. Vi kan ikke nøjes med blot at udskyde problemerne til fremtiden.
Foto : Marie Hald