Naturstyrelsen betaler 800.000 i bøde i sag om dyrevelfærd

Sagen fra 2021 omhandler en statsejet kvægbesætning, der indgår i naturplejen af statens arealer i Mols Bjerge. Ved et tilsyn fandt dyrlægen dyrenes tilstand stærkt kritisabel, idet dyrenes huld var langt under det, man kan forvente i en normal vinterperiode. På det tidspunkt var Naturstyrelsen begyndt at fodre og tage dyr på stald, men nogle af dyrene var så afkræftede, at de døde eller måtte aflives.

“Det kan ikke gentages nok gange, at vi ser med stor alvor på denne ulykkelige og enkeltstående sag. Som jeg sagde for fire år siden, skulle der have været reageret før, og det er uacceptabelt, at det er sket på statens arealer. Derfor erkender vi nu også vores ansvar og betaler en bøde for som besætningsejer at have været ansvarlig for den uforsvarlige behandling af dyrene. Vi har de senere år rustet vores organisation bedre til at arbejde med dyrevelfærd, og vi ser nu frem til at få sat punktum i denne sag”, siger Peter Ilsøe, direktør i Naturstyrelsen.

Store græssende dyr har en stadigt stigende betydning for natur og biodiversitet på statens arealer. Naturstyrelsen har de seneste år udarbejdet og implementeret en detaljeret handleplan med fokus på at forhindre, at noget lignende skal opstå, og styrelsen arbejder løbende med efteruddannelse af medarbejdere i takt med, at styrelsen får flere dyr.

Nationalpark Thy har 10 græssende konik-heste, der går året rundt på 220 hektarer ved Klitmøller. Her skal de skabe dynamik i naturen og bedre levesvilkår for klithedens særlige og sjældne plante- og dyreliv. Forskningsprojektet skal give ny viden om helårsgræsning på klithede, effekten for biodiversiteten og samspillet mellem store planteædere og områdets rekreative brugere. Dyrene er ikke omfattet af sagen omkring Mols Bjerge.

Forfatter
Top