Der er noget i luften! Foråret er kommet, og selvom vejret kan være lunefuldt, så er forårets start for mange haveejere og altankassebesiddere også tiden til at få jord under neglene og plante frø og løg. Inden man dog slår sig løs mellem spirende påskeliljer og udsprungen vintergæk, er det vigtigt, at man har styr på, hvilke frø og løg man stopper i mulden. Hvert år må Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, i samarbejde med Toldstyrelsen, nemlig konfiskere og destruere løg, frø og planter, der ikke overholder importreglerne.
Det sker for at passe på den danske natur, da frø, løg og stiklinger fra udlandet potentielt kan indeholde uønskede biller og plantesygdomme, der kan forårsage enorm skade på den danske flora.
”Det kan være umuligt at se på en plante eller frø, at de er bosted for uønskede skadedyr eller plantesygdomme, da ikke alle skadegørere efterlader synlige skader og spor. Vi råder derfor borgere til, at de ikke tager frø, planter eller planteprodukter – uden plantesundhedscertifikat – med hjem fra rejser i udlandet og ligeledes, hvis de køber frø eller planter, der er produceret uden for EU, husker at sikrer, at gevæksterne har plantepasset i orden”, fortæller kontorchef for Planter & Biosikkerhed i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, Kristine Riskær.
Med EU’s plantesundhedsforordning fra 2019 har der i hele EU været regler om, at alle frø, planter, frugt og grøntsager skal have et såkaldt plantesundhedscertifikat, hvis de skal tages lovligt med hjem fra lande uden for EU. Forordningen etablerede således et regionalt territorie for at beskytte EU’s planteproduktion, natur, skove mm.
Plantesundhedscertifikatet sikrer, at alle planter og planteprodukter har været igennem et sundhedstjek i eksportlandet, før private og virksomheder kan tage dem med ind i EU.
Der er anmeldepligt til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, hvis du har mistanke om skadelige sygdomme og insekter på frø og planter. Får du mistanke om, at du har fundet alvorlige skadedyr eller plantesygdomme i dine planter, frugter og grøntsager, skal du gøre følgende:
- Tage et foto af insektet, planten, frugten eller grøntsagen. Inkludér eventuelt en mønt, en nøgle el.lign. i billedet, så det er nemt at se størrelsesforholdet.
- Gemme insektet, planten, frugten eller grøntsagen hvis muligt, så den kan afhentes af Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.
- Anmelde fundet til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen på www.plantesundhed.dk. Her skal du uploade billeder, oplyse om adresse, dato, navn og andre forhold.