For fjerde år i træk blev det elever fra Morsø Handelsgymnasium, der stod øverst på podiet til Regional Enpreprenørskabsmesse i Aalborg. En 1. plads, en 2. plads og en 7.plads blev det alt i alt til, da otte hold HHX-elever fra det lokale gymnasium forleden dystede i den regionale innovationskonkurrence.
I alt 85 hold deltog i konkurrencen, hvor der skulle kæmpes om 16 pladser til den nationale konkurrence, der løber af stablen i Odense, torsdag d. 7. februar. Og med de flotte placeringer til de lokale elever, kunne Morsø Handelsgymnasium sende hele tre grupper videre til den nationale konkurrence, ligesom grupperne får mulighed for at kvalificere sig til DM i Entreprenørskab til april.
Slut med forsvundne kufferter
Eleverne har selv skulle finde på deres idé, udarbejde en forretningsplan og produktudvikle på det. Det er således elevernes egen ’virksomhed’, som de stiller op med til konkurrencen. Under konkurrencen skulle eleverne gennemføre et stand-interview, hvor de blev bedømt på deres forretningsmodel, produktudvikling samt deres evne til at markedsføre deres virksomhed.
Den flotte 1. plads blev hevet hjem af skolens 2. g.’ere; Frederik Svane, Stefan Søe Hansen, Jakob Rughave og Ole Bach Lynggaard stillede op med virksomheden ’Bagtrace’, der er en IT-løsning, der skal forhindre, at ens kuffert bliver væk i lufthavnen. Produktet består af en gps-chip, der sættes på ens kuffert ved check-in, og som kobler kufferten til et specifikt fly. I tilfælde af, at kufferten blive læsset på et forkert fly, vil chippen så udsende en alarm. Herudover forsynes kufferten med en QR-kode, så lufthavnspersonalet hurtigt kan skanne sig frem til, hvem kufferten tilhører, og hvor den rettelig skulle hen.
– Det er helt sikkert en fortjent førsteplads. Med 425 ud af 450 mulige point var de en klar vinder. Dommerpanelet var især begejstret for QR-koden, der ville kunne implementeres relativt nemt, mens GPS-løsningen vil kræve noget mere udvikling. Med ca. 23 mio. stk. bagage, der hvert år kommer på afveje, og med et gennemsnitligt erstatningsbeløb på 3.000 – 5.000 pr. kuffert, er der dog ingen tvivl om, at der vil være store besparelser at hente, hvis man implementerer Bagtrace-løsningen, så Bagtrace har helt sikkert sin berettigelse, fastslår underviser Pernille Græsbøl Eriksen fra Morsø Handelsgymnasium.
Bæredygtige løsninger til både sundhedssektoren og byggesektoren
Ud over den flotte førsteplads til 2. g.’erne, fik to af skolens MasterClass-grupper fine placeringer.
Amalie Kildahl Pedersen, Emil Jensby, Jeppe Poulsen Bech, Maja Søltoft Larsen fik med firmaet ’ReBuild’ en 2. plads for udviklingen af genanvendeligt byggemateriale i PLA-plast, der kan bruges som alternativ til mursten, og som således kan imødegå de ressourceproblemer, der på sigt forventes at opstå i byggesektoren. Mathias Purup, Simon Vestergaard, Frederik Nyby Mark fik en 7. plads med firmaet ’EasyRest’, hvis produkt er gips lavet af genbrugsplast. En løsning, der vil muliggøre, at hospitalerne kan sende gipsbandager til afrensning, genopvarmning og omstøbning, således at det kan genbruges til nye patienter.
Det er fjerde år i træk, at Morsø Handelsgymnasium vinder konkurrencen, og underviser Pernille Græsbøl Eriksen er selvsagt stolt af sine elever.
– De har gjort det supergodt. Jeg synes generelt, at vores innovationselever er meget motiverede og arbejder ekstremt målrettet med deres virksomheder, og derfor er det også kun glædeligt, når indsatsen så også giver bonus. Men uanset placeringer, så er der dog ingen tvivl om, at vores elever får rigtig meget ud af at deltage i de forskellige innovationskonkurrencer. Det giver dem en helt anden fornemmelse af den teori, de arbejder med, når de på denne måde får mulighed for at anvende teorien i praksis på deres egne virksomheder. Det giver et helt andet perspektiv, som udgør et rigtig godt supplement til den øvrige undervisning, slutter Pernille Græsbøl Eriksen.