Færre svage ældre får hjælp derhjemme

Svage ældre får i mindre grad hjælp til opgaver såsom at støvsuge, lave mad eller at vaske sig selv. Det konkluderer en ny analyse fra Vive – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Her har man set nærmere på udviklingen i hjemmehjælp til svage ældre over ti år.

Rapporten definerer svage ældre, som hjemmeboende i alderen 67 til 87 år, som ikke kan udføre en eller flere nærmere bestemte opgaver. Det kan for eksempel være at klippe egne tånegle, købe ind, tage tøj på eller at gå på trapper.

For den gruppe er andelen, der modtager hjemmehjælp, dalet fra 43 til 25 procent fra 2007 til 2017.

– Det, vi finder i undersøgelsen er, at det er blevet langt mindre sandsynligt over tid, at de svage ældre får hjemmehjælp, siger professor ved Vive Tine Rostgaard.

Kommuner prioriterer anderledes
Ifølge professoren handler det især om, at de får mindre praktisk hjælp i hjemmet.

– Vi må antage, at det handler om, at kommunerne prioriterer anderledes. De visiterer på en anden måde end tidligere, så de tager faktisk de svageste ældre og prioriterer dem, siger hun.

Samtidig indeholder rapporten også en god nyhed. Flere ældre kan nemlig rent faktisk klare sig selv.

Andelen af svage ældre er fra 2007 til 2017 faldet fra 19,9 procent til 14,7 procent. Det skyldes især, at der er blevet færre af de allersvageste ældre med to eller flere funktionsnedsættelser.

Men selv hvis man kontrollerer for disse udviklinger, er ældres sandsynlighed for at modtage hjemmehjælp dalet, står der i rapporten.

– Faldet må enten skyldes, at de ældre selv i mindre grad ansøger om hjemmehjælp til praktiske opgaver som rengøring (…) eller en ny visitationspraksis i forhold til tildeling af hjemmehjælp til rengøring og dermed ændring i den lokale ældrepolitik, konkluderes det.

73.000 ældre står uden hjælp
Analysen er foretaget på opdrag af interesseorganisationen Ældre Sagen. Her mener man, at sagen er klar.

Udviklingen skyldes besparelser i kommunen, lyder det.

– Ældre Sagen konkluderer på baggrund af Sundhedsstyrelsens rapport, at kommunerne ikke længere kan argumentere for besparelser i hjemmeplejen med baggrund i sund aldring og rehabilitering, skriver organisationen i en meddelelse.

I alt er det omkring 73.000 svage ældre, der i 2017 står uden hjælp, vurderes det i rapporten.

Minister kaldes i samråd
Enhedslistens ældreordfører, Peder Hvelplund, vil kalde ældreminister Thyra Frank (LA) i samråd om udviklingen, som man i partiet finder “alarmerende”.

– Nu må ministeren reagere. Undersøgelsen fra Vive viser med al ønskelig tydelighed, at den kommunale velfærd er presset langt ud over det anstændige, siger han i en skriftlig kommentar.

I Politiken siger ældreminister Thyra Frank (LA) efter at have læst rapporten, at “svækkede ældre skal have den hjælp, som de har brug for, og hvis det ikke er tilfældet, er det bekymrende”.

/ritzau/

Forfatter

Related posts

Top