Et nyt vikingemarked ser dagens lys til sommer.
Thy Vikingemarked er et nyt autentisk vikingemarked, hvor gæsterne kan møde krigere, håndværkere og handlende, der fremstiller nålebinding, brikvævning, sprang, plantefarvede garner, langbuer og pile. Markedet har også en krigerskole, falkonérshow, en mjødbrygger og en vølve, der spår med runer.
– Da Thy Vikingemarked ligger direkte ud til Nordsøen, er vi glade for, at vi også får besøg af en skibsbygger, der medbringer den 7,5 meter lange kopi af vikingebådtypen Gislinge, han er ved at bygge og vil bygge videre på under markedet, fortæller forkvinden for foreningen Thy Vikingemarked, Iben Ellerbæk.
Vikingespor i Thy
Thy Vikingemarked udspringer af de mange spor, der er af vikingerne i Thy i form af stednavne, gravpladser, fund og runesten. Desuden har beliggenheden ved Vesterhavet og Nordsøen haft stor betydning i forhold til fiskeri, samhandel og transportvej, når nordiske vikinger skulle samle deres store krigsflåder.
Der bliver tale om et marked, der både kan ses, høres, mærkes og prøves:
– Derudover er det ambitionen, at markedet også bliver formidler af vikingetiden. Derfor vil vikingerne på markedet gerne fortælle gæsterne om deres håndværk, teknikker og brug af materialer. Desuden er det planen at arrangere en quizz for markedsgæster med det formål at øge kendskabet til vikingerne og vikingetiden, fortæller Iben Ellerbæk.
Et Thy’sk marked
Thy Vikingemarkeds bestyrelse består af udover Iben Ellerbæk også af Bent Thodsen og Line Baadsgaard, alle fra Hanstholm. Sammen har de holdt møder med bestyrelsesmedlemmer fra den nordjyske vikingekampgruppe Ihwar og den lokale vikingegruppe Thykingerne i forbindelse med etableringen af det nye marked.
Der findes et utal af vikingemarkeder i Danmark, og derfor er der blevet lagt et stort arbejde i at finde en ledig weekend i forhold til andre nordjyske vikingemarkeder. Markedet afholdes på Hanstholm Camping den 13. og 14. juli.
Man læse mere på vikingemarkedets hjemmeside eller på Facebook, hvor det man både kan tilmelde sig som viking eller frivillig hjælper.
Foto: Iben Ellerbæk