Landbrugselever på inspirationstur til Italien

Morsø Landbrugsskoles elever på 1. hovedforløb er netop vendt hjem efter en spændende og oplevelsesrig studietur til Verona i Norditalien. Her oplevede eleverne landbrugsproduktion, der adskilte sig markant fra den produktion, de er vant til fra Danmark.

Det var eleverne selv, der havde valgt Italien som destination – et land, hvor det i høj grad er nicheproduktion, der er i fokus.

– Det er sundt for eleverne at få ”skubbet” lidt til deres forforståelse af, hvordan man kan drive landbrug. Det er vigtigt, at de får øjnene op for, at der også er andre måder at gøre tingene på, end de måder, vi arbejder på herhjemme. Ikke mindst fordi det kan inspirere dem til at tænke anderledes og måske få nogle nye idéer til, hvad vi kan gøre anderledes i vores egen produktion. Her er det i hvert fald vores erfaring, at studieturene ofte sætter nogle tanker i gang hos eleverne, der får dem til at tænke lidt mere kreativt end konventionelt, når de vender hjem, lyder det fra afdelingsleder Jonas Lundgren Bach Korsgaard fra Morsø Landbrugsskole.

Inspiration, oplevelser og hygge
Elev Frederik Visby Bunch Pedersen fra Hundborg var med på turen, som han ikke tøver med at betegne som en oplevelse for livet.

– Det var en både hyggelig og spændende tur, hvor vi oplevede mange forskellige ting. Vi besøgte bl.a. en stor mælkeproducent med ca. 450 malkekøer. De leverede virkelig mange kg. mælk pr. dyr, og det var ret spændende at opleve, hvordan de gør tingene, for de gør det ikke helt på samme måde, som vi gør hjemme. Selvom deres maskiner og udstyr var meget primitive, sammenlignet med det udstyr vi har herhjemme, så var de alligevel uhyre effektive, fortæller Frederik Visby Bunch Pedersen.

Programmet bød også på et besøg på en svinebedrift, der ifølge Frederik Visby Bunch Pedersen virkelig synliggjorde, at grisene i Danmark har det rigtig godt. Her vejede grisene op mod 200 kg., før de blev slagtet, så det var mange store dyr, der skulle gå sammen på begrænset plads. Turen gik også til en vin- og olivenproduktion, til en osteproduktion, til et familieejet tobaks- og hønsefirma, til en bjergslagter, der producerede parmaskinker samt til en kæmpe æbleplantage, der blandt andet leverer æbler til Danmark.

– Der var mange gode oplevelser, men den bedste var nok besøget på vingården. De var rigtig gode til at fortælle om deres foretagende, og det var virkelig interessant at høre om. Og så gjorde det jo ikke oplevelsen dårligere, at der også var en vinsmagning på programmet. Det var bestemt ikke dårligt, og jeg tror faktisk, at det endte med, at vi alle købte vin med hjem, slutter Frederik, der faktisk selv har en smule erfaring med vinstokke, idet han har været med til at plante de nye vinstokke på landbrugsskolen.

Selvom en stor del af programmet – naturligt nok – bestod af landbrugsrelaterede oplevelser, så bød programmet også på forskellige kulturelle indslag. Eksempelvis afsluttede holdet turen med et besøg i Venedig.

Dermed indeholdt turen til Verona præcis, hvad en studietur skal indeholde: Inspirerende faglige oplevelser, kulturelle indslag og tid til socialt samvær med kammeraterne.

Forfatter

Related posts

Top