Socialdemokratiet, De Radikale, SF og Enhedslisten er blevet enige om aftale, som gør Mette Frederiksen til statsminister for en ren Socialdemokratisk regering.
Det fortalte hun selv kort før midnat, hvor de fire partier blev enige om en politisk aftale:
– Det er med stor glæde, at vi efter omkring tre ugers forhandlinger nu har flertal for, at der kan dannes en ny socialdemokratisk regering i Danmark, siger Mette Frederiksen, som går til dronningen onsdag.
– Vi kunne ikke vide, om det ville lykkes, da vi gik i gang. Det er fire partier med en meget forskellig historie og forskellige holdninger. Nu er vi kommet i mål. Dermed viser vi, at når danskerne går ned og stemmer, som de gjorde, så kan et nyt flertal omsætte deres håb til konkret handling, siger hun.
Der er blandt andet enighed om, at børnene på Udrejsecenter Sjælsmark skal flytte til et nyt udrejsecenter. Det har de tre støttepartier kæmpet for.
Ingen minimumsnormeringer endnu
SF-formand Pia Olsen Dyhr tilføjer, at partierne endnu mangler at forhandle den konkrete model for minimumsnormeringer på plads. Dermed har SF endnu ikke fået indfriet kravet om, at der skal være én pædagog per tre børn i vuggestuerne og én pædagog per seks børn i børnehaverne.
Minimumsnormeringerer et krav fra SF, hvis partiet skal stemme for finansloven senere i år.
De fire partier er enige om at droppe Lindholm som udrejsecenter for kriminelle udlændinge, siger De Radikales leder, Morten Østergaard.
Han tilføjer, at partierne er enige om at åbne for udenlandsk arbejdskraft, hvilket har været et krav fra De Radikale i forhandlingerne.
Retfærdig retning for Danmark
Enhedslisten har fået en “garanti” og en “forsikring” om, at den nye S-regering ikke vil føre en politik, der øger uligheden, sænker skatten i toppen eller sænker overførselsindkomsterne.
Det siger politisk ordfører Pernille Skipper (EL).
– Det betyder samlet set, at vi er ude af et regime, hvor man tager penge fra dem, der er syge eller ude af job, for at give til de rige. Vi er ude af de arbejdsudbudsreformer, som har præget de senere år, siger Skipper.
De fire partier er desuden enige om, at Danmark skal tage kvoteflygtninge igen. Men der er endnu ikke sat præcist tal på, siger Østergaard. Danmark har tidligere taget 500 kvoteflygtninge om året.
I alt fylder aftalen – eller den politiske forståelse, som partierne kalder den – 18 sider. Den har fået overskriften “Retfærdig retning for Danmark”.
/ritzau/
Foto: Pressefoto