Siden 2010 er antallet af medarbejdere i det offentlige, som tager receptpligtig smertestillende medicin, steget markant. Udviklingen kalder på handling, lyder det fra beskæftigelsesministeren.
Social- og sundhedshjælpere og andre offentligt ansatte tager i stigende omfang hovedpinepiller, antidepressiva eller morfinlignende receptmedicin, skriver Fagbladet FOA. På syv år er antallet steget fra 28,5 til 41,8 procent. Samtidig tager flere receptpligtig medicin mod smerter i muskler og led. Det viser ny undersøgelse om FOA-medlemmernes sundhed fra Statens Institut for Sundhed.
Udviklingen er skræmmende, men desværre ikke overraskende, lyder det fra FOAs formand, Mona Striib.
– Det her vidner om mange års besparelser, som går ud over arbejdsmiljøet. Det skal vi tage meget alvorligt, siger hun og understreger, at den nye regering bør sikre de nødvendige økonomiske midler til flere varme hænder.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard er enig i, at undersøgelsens resultater kalder på handling, som kan forbedre arbejdsmiljøet.
– Det er en økonomisk prioritet at investere i vores kernevelfærd og i de offentligt ansatte, som er fortropperne i at levere den velfærd, siger beskæftigelsesministeren til Fagbladet FOA. Han kan dog ikke love, hvornår eller hvor mange penge, der bliver afsat, da de kommunale budgetforhandlinger endnu ikke er færdige.
Undersøgelsen er udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed, SDU, for Fagforbundet FOA. Den bygger på svar fra 8.267 medlemmer af FOA, som blandt andet tæller rengøringsassistenter, pædagoger, social-og sundhedshjælpere, social- og sundhedsassistenter og teknik- og servicemedarbejdere.