Der surfes fortsat i stor stil ved det populære surf-spot »Middles« øst for Hanstholm Havn, til trods for, at der efter rejsning af tre møller i 2017 opstod delvis bekymring for møllernes indflydelse på forholdene for surfing. Hanstholm Havn og den lokale surfklub NASA har undervejs haft et godt samarbejde, som de ønsker at fortsætte for at fastholde og udvikle den bedste udgave af Hanstholm og Thy.
Skibene lander fisk, vindmøllerne producerer grøn energi, og surferne rider på bølgerne. På en blæsende dag tegner et blik ud over den høje kalkskrænt ved Hanstholm et tydeligt billede af sameksistensen mellem forskellige aktiviteter ved en af Danmarks største fiskerihavne.
God vind for både surfing og møller
Udover en geografisk placering nær nogle af de bedste fiskepladser i Nordsøen, ligger Hanstholm også på Danmarks mest blæsende punkt, og de særlige vindforhold kommer flere til gavn.
Surfere fra nær og fjern tager til Thy for at surfe på den perlerække af surfspots, der er blevet verdenskendt som »Cold Hawaii«, hvor spottet »Middles« ved Hanstholm Havn er særligt populært til wind- og kitesurfing.
Det store potentiale ved »Middles« er senest set i forbindelse med afvikling af EM i windsurfing, IFCA Wave European Championships, den 17.-23. september i år, hvor deltagere fra hele verden over flere dage dystede i de særlige vind- og bølgeforhold øst for Hanstholm Havn.
Udover surfing skaber de særlige vindforhold ved Hanstholm også gode betingelser for vindenergi, og henover vinteren 2017/18 rejste selskabet GPP Vind K/S tre nye vindmøller på Hanstholm Havn, placeret ved surf-spottet »Middles«.
Frygtede for negativ effekt
En gruppe surfere frygtede, at vindmøllerne ville have en negativ effekt på vindforholdene for surfing, og Hanstholm Havn havde derfor en tæt dialog med surfklubben NASA, der har base i Klitmøller, blot 10 kilometer fra Hanstholm.
Med de nye vindmøller rejst på Hanstholm Havn og en hel surf-sæson veloverstået – og en ny god i gang – har havnedirektør Niels Clemensen funderet over, hvordan det er gået med surf-aktiviteten ved »Middles«:
– Min mavefornemmelse siger mig, at det ikke er gået så skidt, som nogen frygtede. På blæsende dage har jeg i hvert fald fortsat udsigt til rigtig mange surfere på havet omkring møllerne – det er jeg rigtig glad for.
Niels Clemensen har gennem en fortsat dialog med den lokale surfklub NASA fået bekræftet sin mavefornemmelse:
– Folk surfer stadig ved »Middles«. Der kommer fortsat rigtig mange – der er endda folk, der mener, at der på nogle dage ikke kan være flere på området, og det gælder både kitesurfere og windsurfere, fortæller Stian Eide, der er formand for surfklubben NASA.
Havnedirektør Niels Clemensen glæder sig over situationen. Hanstholm Havn ønsker at udvikle et havneområde med plads til forskellige aktiviteter, og hos surfklubben NASA ser Stian Eide gode muligheder for området ved »Middles«:
– I surfklubben NASA ønsker vi at bruge vores ressourcer på at kickstarte en indsats med fokus på at inkludere Hanstholm i surfmiljøet i Thy. Indledningsvis fokuserer vi på områdets børn og unge, siger formand for klubben, Stian Eide.
Fokus på godt lokalt samarbejde
Hos Hanstholm Havn er havnedirektør Niels Clemensen enig i at bevare fokus på det gode forhold til de lokale surfere. Han følger derfor interesseret med i, hvad der sker med surfaktiviteten omkring Hanstholm og er klar til at gå i dialog om idéer for videre udvikling af stedet:
– Hanstholm Havn er interesseret i udviklingen i Thy og dermed også i Cold Hawaii. Vi ser derfor positivt på konstruktive ideer til videre udvikling af området, ligesom vi har bakket op om udarbejdelse af en ny masterplan for Cold Hawaii, som vi også har deltaget i dialogen om, siger Niels Clemensen.
Hanstholm Havn og surfklubben NASA mener, at der er plads til ”både og” ved Hanstholm Havn, og at fairness og sameksistens mellem de forskellige aktiviteter er det allervigtigste at holde fokus på.
Hverken havn eller surfing forsvinder, og Hanstholm Havn og surfklubben NASA er enige om, at begge aktiviteter bidrager til at forme og udvikle Hanstholm. For begge parter er det vigtigste derfor at fokusere på samspillet på den lange bane for at fastholde og udvikle den bedst mulige udgave af Thy.
Arkivfoto: Hanstholm Havn