I flere år har en række af de danske udkantskommuner råbt på en udligningsreform – og måske med god grund.
Der er nemlig stor forskel på, hvordan kommunernes samlede indtægter udvikler sig i 2020. Det skriver netmediet NB Økonomi.
Forklaringen skal ifølge mediet, der har set nærmere på de tal som Social og Indenrigsministeriet sendt til Folketinget, findes i den særlige støtte i det kommunale udligningssystem til kommuner med faldende folketal.
Af tallene fremgår det, at Gentofte og Frederiksberg helt usædvanligt får penge fra puljen på grund af en ekstraordinær oprydning i kommunernes CPR-registre.
Det betyder, at en række udkantskommuner taber omkring 300 millioner kroner i udligning.
Morsø-borgmester: -Urimelig situation
I forbindelse med næste års budget i Morsø Kommune udtalte borgmester Hans Ejner Bertelsen, at årets budgetlægning viser, at det er bydende nødvendigt, at der kommer en udligningsreform:
– Hele 42,1 mio. kr. af indtægterne i Morsø Kommunes budget 2020 er tilskud udover almindelig udligning (likviditetstilskud, tilskud til særlig vanskeligstillede kommuner og særtilskud, red.) og viser, at beregningerne i systemet ikke stemmer overens med virkeligheden. Effekten af dette, er at vi først helt her til sidst, reelt har kendt vores indtægtsniveau. Det er en urimelig situation at sætte kommuner i og umuliggør langsigtede planlægning, siger Hans Ejner Bertelsen.
Foto: Morsø Kommune