2018 var endnu et rekordår for antallet af danskere smittet med kønssygdommen klamydia. Alene i Region Nordjylland fik 2.960 unge konstateret klamydia i 2018, mens der på landsplan var hele 28.208 unge, som fik stillet diagnosen. Det tal vil kun vokse, hvis politikerne fortsætter med at se passivt til, lyder det fra Sex & Samfund.
For hver tusind unge mellem 15 og 29 år i regionen, blev 25,9 af dem smittet med klamydia i 2018, og Region Nordjylland var dermed den region. der havde flest klamydiatilfælde i aldersgruppen. Det er særligt de unge mellem 15-29 år, der smittes med klamydia – denne gruppe er også en af de sværeste at få til lægen.
– Tallene viser helt tydeligt, at de unge nordjyder ikke bekymrer sig om at få en sexsygdom. De er derimod er meget opmærksomme på ikke at blive uønsket gravide. Det taler for, at de seneste årtiers forebyggelse har slået helt fejl. Kampagner og oplysningsarbejde kan altså ikke stå alene, men skal tænkes sammen med forebyggelse og behandling, lyder det fra Lene Stavngaard, national chef i Sex & Samfund om klamydiatallene fra Sundhedsstyrelsen.
Lene Stavngaard mener, at der er nogle strukturelle barrierer i vejen for, at der bliver testet nok unge, og det kræver politisk handling:
– Vi mangler en højere politisk prioritering af unges seksuelle sundhed, siger hun.
Dog er de unge i både Thy og på Mors bedre til at beskytte sig mod sygdommen sammenlignet unge i de øvrige nordjyske kommuner. Sidste år blev der lokalt konstateret hhv. 16 og 16,6 tilfælde pr. 1000 unge i alderen 15-29 år.
Fakta om klamydia
- Klamydia er den mest udbredte sexsygdom i Danmark. Sundhedsstyrelsen vurderer, at ca. 50.000 danskere årligt smittes med klamydia.
- Klamydia er infektion i urinrøret, livmoderhalsen eller endetarmen. Symptomerne kan være udflåd eller svie, når man tisser, men klamydia optræder ofte uden symptomer.
- Ubehandlet klamydia kan medføre: Nedsat fertilitet og ufrivillig barnløshed, graviditet uden for livmoderen, kroniske underlivssmerter hos kvinder og betændelse i bitestikler blandt mænd.
- Der er forskel på, hvordan piger og drenge bliver testet for, om de har klamydia. Pigerne skal have en såkaldt vaginalpodning, mens drenge kan testes via en urinprøve.
- Klamydia er let at behandle. Det sker med antibiotika.
- Sex & Samfund tilbyder en gratis og sikker klamydiahjemmetest til unge i en række kommuner.