Hver tredje kvinde ansat i den danske sundhedssektor har været udsat for fysisk vold eller trusler om vold på arbejdet inden for det seneste år. For mændenes tilfælde er der tale om hver fjerde. Det viser en ny rapport lavet af Rockwool Fondens Forskningsenhed.
På hele arbejdsmarkedet er gennemsnitligt syv procent af kvinderne og 14 procent af mændene blevet udsat for vold eller trusler, og dermed er sundhedssektoren markant overrepræsenteret i statistikken.
Det er uacceptabel mener social- og sundhedssektorformand i fagforeningen FOA, Torben Klitmøller Hollmann.
– Det er skræmmende højt, og det er frygteligt, at vores medlemmer skal udsættes for vold og trusler, siger han til Information.
Forskellen på kønnene skyldes formentlig, hvilke jobfunktioner flest mænd og kvinder har, siger Lars Højsgaard Andersen, hovedforfatter bag undersøgelsen og seniorforsker ved Rockwool Fonden.
– Der kan være den forskel, at mænd i højere grad er læger, mens kvinder i højere grad er sygeplejersker og SOSU-assistenter, og de funktioner har oftere direkte kontakt med patienten« siger han.
Dansk Sygeplejeråd mener, problemet kan mindskes ved at ansætte flere sygeplejersker.
– Der skal flere sygeplejersker til, så der er tid til patienterne, og så patienterne føler sig trygge, siger Anni Pilgaard til Information.