Statsminister Mette Frederiksen (S) vil fjerne 900 årsværk fra Rigspolitiet.
I et interview med Berlingske siger statsministeren, at 660 stillinger skal fjernes fra Rigspolitiet. Det kommer oven i de 240 årsværk, som Rigspolitiet vil spare jævnfør en spareplan fra januar.
De fjernede stillinger skal frigøre ressourcer, der senere skal bidrage til en opgradering ude i politikredsene. Her skal der laves 20 nye nærpolitistationer – ti på hver sin side af Storebæltsbroen.
Men man bør være varsom med at decentralisere, i håb om at borgerne oplever større sikkerhed. Det kan nemlig ende med at være skadende, mener Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.
– At borgerne kan se mange politibetjente er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at politiet fungerer godt. Nogle gange er det vigtigt at allokere ressourcerne, hvor der er brug for dem, siger han.
Han ser især to risici ved at skære i Rigspolitiet. På den ene side risikerer man at miste nogle effektivitetsfordele ved at sprede politiet mere ud. På den anden side kan man miste specialiseringsfordele, vurderer professoren.
– Hvis man svinger pendulet meget i retning af en decentralisering mister man altså nogle fordele, siger han.
Foto: Rigspolitiet