Som en del af en fortsat udviklingsstrategi i forhold til reducering af Morsø Kommunes samlede energiforbrug, og dermed en reduktion af den samlede CO2-belastning, er den samlede bygningsmasse i kommunen blevet gennemgået, med henblik på at finde de mest rentable investeringer.
Udgangspunktet for gennemgangen har været den enkelte bygnings lovpligtige energimærke samt en efterfølgende nærmere teknisk gennemgang af udvalgte bygninger.
Efter gennemgangen er de enkelte energitiltag blevet udvalgt efter følgende udvælgelseskriterier:
- Det enkelte energitiltag skal have en tilbagebetalingstid på maksimalt 10 år.
- Et tiltag må ikke medføre større afledte omkostninger i form af strukturelle ombygninger på bygningen
- Hvis en efterisolering af tagkonstruktionen vurderes rentabel efter punkt 1 og det samtidig vurderes, at tagets levetid er mindre end 2 år, er den fulde omkostning til efterisolering og nyt tag medtaget.
Hvis tiltagene gennemføres i deres helhed, kan der opnås en reduktion af CO2-udledningen på ca. 63 tons om året. Desuden bidrager energiforbedringerne til at understøtte målsætningen om 70% reduktion af CO2 i 2030, som er vedtaget af et bredt flertal i Folketinget.
På et møde i Udvalget for Teknik & Miljø i går, besluttede et flertal at arbejde videre med planerne. Dog ønskede Anja Birch Alsøer (V), at der indarbejdes krav om mindst 10 % genanvendelige materialer i udbuddet.
Gennemføres den samlede prioriteringsliste for energirenoveringer, vil dette kræve en investering på 4.865.000 kr. og vil have en gennemsnitlig tilbagebetalingstid på 7,2 år.
Før der for alvor kan sættes gang i arbejdet, skal sagen dog behandles politisk i både økonomiudvalget og til sidst i kommunalbestyrelsen.
De udvalgte energitiltag er samlet i en prioriteringsliste HER.