Folketingets partier er blevet enige om at lempe restriktionerne for besøg på botilbud og anbringelsessteder.
Det betyder, at der skal skabes løsninger, der indebærer større fleksibilitet, så det lokalt for eksempel kan besluttes, at der kan ske besøg på udearealer af de allernærmeste pårørende, hvis de sundhedsfaglige retningslinjer kan overholdes. Dette for at dæmme op for ensomhed og mistrivsel.
Tre nye partnerskaber på socialområdet
Tre nye partnerskaber for hhv. udsatte børn og unge, udsatte voksne og mennesker med handicap skal under hele genåbningen være med til at skabe tryghed og modvirke ensomhed og mental mistrivsel hos sårbare og udsatte grupper. Partnerskaber vil spille en vigtig rolle i forhold til at udvikle nye løsninger og afdække eventuelle nye udfordringer i takt med, at samfundet gradvist genåbnes. Partnerskaberne skal fungere, indtil genåbningen af samfundet er gennemført.
Partierne er enige om, at sociale tilbud som væresteder, aktivitets- og dagtilbud og bostøtte så vidt muligt skal genoptages, for eksempel i nye former så tilbuddene tilpasses de sundhedsfaglige retningslinjer. Ligesom Familieretshuset, Ankestyrelsen, Socialtilsynene og medarbejdere på området for udsatte børn og unge, som har varetaget deres opgaver hjemmefra, gradvist igen skal varetage deres arbejdsopgaver som normalt.
Bekymring hos KL
Men det vækker bekymring hos Kommunernes Landsforening (KL), hvor formanden for KL’s socialudvalg Thomas Adelskov (S) efterlyser “klare retningslinjer”.
– Når man ser på aftalen, vil jeg gerne advare stærkt imod, at man tror, at vi fra mandag morgen åbner op, og alt bliver som før.
– Vi er nødt til at bede sundhedsmyndighederne om at give os nogle retningslinjer, siger han.
Der er afsat ca. 215 mio. kr. skal sikre, at socialt udsatte børn og voksne og mennesker med handicap kan komme bedst muligt igennem tid med COVID-19.
/ritzau/
Foto: Anders Hviid