Læserbrev af
Thomas Rosenkrands, direktør for Arbejdsmiljøcenter Midt-Vest i Nykøbing
Sexisme er, undskyld udtrykket, ’hot’ i disse tider.
Den ene branche efter den anden forsøger at gøre op med en kultur, hvor sexisme har haft gode vilkår. Som med alt andet inden for det psykiske arbejdsmiljø er der en høj grad af subjektivitet, når man skal fastslå, om noget er krænkende: Er der en, der føler sig krænket, så er der pr. definition noget, der skal tages op på den pågældende arbejdsplads. Det nytter ikke at slå det hen som ’værkstedshumor’, ’lugten i bageriet’, ’bare for sjov’ eller lignende.
Arbejdstilsynet har gjort det lidt lettere for arbejdsgivere, arbejdsledere og medarbejdere at finde rundt i reglerne om det psykiske arbejdsmiljø og herunder også sexisme. For i en ny bekendtgørelse, der træder i kraft den 1. november er reglerne omkring chikane, herunder seksuel chikane, præciseret.
Det subjektive element kan man dog ikke fjerne.
Nu skal der ikke gå ’krænkelseskultur’ i den. Men jeg er ret sikker på, at sexisme findes flere steder end man lige forestiller sig. Det, som måske er ment som en kvik bemærkning, kan opfattes som aldeles upassende og måske tilmed krænkende.
Det vil derfor være en god idé at få talt om emnet på egen arbejdsplads. Og hvis det er for svært at tage sexisme op som særskilt emne, kan man jo i stedet tage en generel snak omkring, hvordan man taler til og omgås hinanden på arbejdspladsen.
Foto: Bertel Bolt