Hjernesagen lancerer StrokeLinjen

Sidste år blev 1.121 personer ramt af et stroke (blødning eller blodprop i hjernen, red.) i Midt- og Vestjylland.

Et stroke rammer uden varsel og kaster hele familien ud i en uvant og krævende situation. Den forstærkes af, at vi står midt i COVID-19, som bl.a. betyder, at pårørende til strokepatienter i mange tilfælde ikke kan være lige så meget med i behandlingsforløbet som hidtil, og det bekymrer Hjernesagens direktør, Birgitte Hysse Forchhammer.

– Det er uden tvivl ekstra svært for de familier, som rammes af stroke i denne tid, hvor der er restriktioner i sundhedsvæsenet. Det skaber nogle utilsigtede problemer, da der alt efter smittetrykket kan være restriktioner for, hvor mange pårørende der må komme på besøg og være med til opfølgende samtaler med læger og andre specialister, siger Birgitte Hysse Forchhammer, direktør i Hjernesagen og initiativtager til StrokeLinjen. Hun fortsætter:

– Det kan betyde, at patienterne ikke får stillet alle de relevante spørgsmål eller ikke kan huske alle informationerne efterfølgende, og det skaber forvirring og utryghed. Hos StrokeLinjen kan man spørge om alt det, man er i tvivl om, fx i forhold til de fysiske og psykiske forandringer, strokepatienter oplever, eller hvordan man er stillet i forhold til rehabilitering.

Alle kan ringe 
På StrokeLinjen er sygeplejersker, socialrådgivere, neuropsykologer og jurister parate til at svare på sundhedsfaglige spørgsmål fra patienter, pårørende, fagpersoner og andre, som har bekymringer eller opklarende spørgsmål vedrørende stroke.

TrygFonden har støttet StrokeLinjen med 5 mio. kr., og her ser man frem til, at der nu findes et fælles tilbud, hvor man ikke alene kan få hjælp, hvis man står midt i et strokeforløb, men også kan henvende sig for at få viden om forebyggelse, og hvordan man holder sin hjerne sund.

– Stroke er en alvorlig folkesygdom, som rammer ca. 12.000 personer om året i Danmark. Regner vi de pårørende med, så påvirker sygdommen rigtig mange mennesker, og derfor er der et behov for rådgivning og vejledning, når man står midt i et sygdomsforløb og ikke mindst i tiden efter, hvor det kan være svært for både den strokeramte og de pårørende at finde tilbage til en normal og tryg hverdag, siger Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden.

– Vi kan heldigvis også selv gøre noget for at forebygge stroke, og derfor er en mindst lige så vigtig del af StrokeLinjen at oplyse om forebyggelse, og hvilke symptomer vi skal være opmærksomme og reagere hurtigt på. På den måde er StrokeLinjen et tilbud til alle, og vi håber, at det vil øge befolkningens generelle viden og være en god støtte for de familier, som rammes af et stroke.

Foruden telefonrådgivning er der også et webbaseret vidensunivers med information om forebyggelse, behandling og rehabilitering. Man kan kontakte StrokeLinjen mandag – torsdag kl. 9.30 – 14.00 på 34 10 20 30.

Forfatter

Related posts

Top