Når en ung person dør i Danmark, er det typisk i trafikken.
Særligt de 17-24-årige i bil er udsatte. Bilister i den aldersgruppe har 3-4 gange så høj risiko for at ende i en alvorlig trafikulykke som deres forældre. Det skyldes især de unges egen adfærd på vejene.
I en ny undersøgelse blandt 1.109 unge, der selv kører bil eller er passager i bil med unge chauffører, har Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden spurgt, hvordan de oplever, at deres venner kører i trafikken.
50 % af de adspurgte svarer, at de inden for det seneste år har kørt med venner, hvis kørsel skabte utryghed. Ofte fordi vedkommende kørte for stærkt, var uopmærksom, påvirket, ikke brugte sele eller kørte hasarderet. 60 % af de unge sagde noget. Men mange unge fortæller, at de ikke sagde fra i situationen. 17 % af dem siger endda, at de ville have ønsket, at de havde sagt fra.
I en ny kampagne vil Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden sætte fokus på netop de unge i trafikken og minde dem om, at deres og vennernes adfærd og valg i trafikken kan have alvorlige konsekvenser for dem selv og andre.
– Alt for ofte går det desværre galt med unge i trafikken, blandt andet fordi de prøver grænser af og ikke har så meget erfaring endnu. I den nye kampagne minder vi dem om, at deres valg ikke kun kan ramme dem selv, men i høj grad også deres familie og venner, hvis det går galt, siger René Højer, områdechef for sikkerhed i TrygFonden.
Foto: Rådet for Sikker Trafik