Da Jesper Dalstrup fra Karby for 13 år siden fyldte 40 gik han lidt i panik, for han havde fortrudt, at han ikke var blevet sømand. Så tog han på søfartsskole – og nu har han købt Livøoverfarten ApS og kan kalde sig både reder og skipper.
Forleden stævnede han for første gang i denne sæson ud fra Rønbjerg med Livøfærgen M/S Svanen – en færge, han tidligere har været ansat på. Men denne gang er det altså ham der er chefen og samtidig ham, der har ansvaret.
– Jeg har kontrakt på at sejle fra Rønbjerg til Livø i 6 måneder i sommerhalvåret, fortæller han.
Derudover har han to yderligere opgaver i hans nye virksomhed: I sommersæsonen er han hyret af Visit Mors til at sejle en lang række turistture med skibet Bertha-K fra Nykøbing. I alt 65 ture skal han sejle med temaer som Mors Rundt, Sælsafari og ø-hop til Fur og Livø. Og fra marts til midt i maj sejler han som afløser på andre sejlruter, når deres færger skal i dok og repareres. Det gælder blandt andet ved Endelave/Snaptun – Orø/Holbæk og Strynø/Rudkøbing – samt Faaborg/Lyø/Avernakø i det sydfynske øhav.
Søfartsskole i moden alder
Da Jesper Dalstrup var ung, var han ude at sejle og elskede det – men så kom han i lære som smed og arbejdede derefter mange år som rejsemontør og kørte også med olie. Det var først, da han ramte sin 40 års fødselsdag, at han stoppede op og ”gik lidt i panik”, som han udtrykker det:
– Det gik op for mig, at jeg havde fortrudt, at jeg ikke var blevet sømand og kunne komme ud at sejle. Så jeg undersøgte det, og så fik jeg merit og gik på søfartsskole i 10 uger, fortæller han energisk.
En skulderskade spændte ben i lang tid herefter, men senere tog han også skipperuddannelsen på 1,5 år. De første år derefter arbejdede han på vindmølleskibe, men så fik han job på Livøfærgen som skipper og fik endelig vand under fødderne igen.
Hjælp til ejerskifte
Efter at Jesper Dalstrup tog uddannelsen som skipper midt i livet, fik han job på Livøoverfarten og fik endelig vand under fødderne. Men på et tidspunkt mister ejeren sin mand, og så stod hun pludselig tilbage med et rederi, som hun egentlig ikke havde lyst og overskud til at føre videre.
Jesper Dalstrup fortæller:
– Den tidligere ejer var klar til noget andet, og i starten talte vi om at slå pjalterne sammen, men så fik jeg den ide, at jeg jo også selv kunne købe båden og overtage helt og beholde hende på kontoret som ansat. Efter jeg fik ideen, blev jeg lidt utålmodig, fordi det var så spændende, fortæller 53-årige Jesper Dalstrup med et smil.
Han glædede sig til at komme i gang, men der var meget, som skulle falde på plads, inden salget kunne gennemføres. Derfor tog han kontakt til Morsø Erhvervsråd, for at høre hvad de kunne hjælpe med, og de har hjulpet ham gennem processen.
– Jeg er jo ikke administrativ anlagt, men håndværker og sømand, så det har været en stor tryghed at have Lene Sejbjerg fra Morsø Erhvervsråd med på sidelinjen hele vejen. Der var for eksempel nogle termer undervejs, jeg ikke umiddelbart forstod, som hun kunne forklare. Der var også spørgsmål, som hun stillede, jeg ikke havde tænkt på. Jeg har jo aldrig været selvstændig. Så det gav en kæmpe tryghed, fortæller han.
Lene Sejbjerg, der er erhvervskonsulent i Morsø Erhvervsråd, er rigtig glad for at hun kunne hjælpe.
– Som iværksætter er man ofte på usikker grund, så min rolle er faktisk ofte at give den her tryghed, når iværksætteren bliver i tvivl om det ene eller andet, siger hun.
LÆS OGSÅ: