Tallene dækker over 11 af de største uddannelser inden for 3F’s område og har næsten alle det til fælles, at de er domineret af mænd.
Så selvom der er markant færre kvinder, der starter på en uddannelse som for eksempel tømrer, lastbilchauffør, anlægsgartner eller kok, så er der stadig en større andel af kvinder, der ender med at stå uden læreplads på de enkelte uddannelser.
Mens det fra 2016 til 2020 gennemsnitligt var omkring ni procent af mændene, der ikke fik en læreplads på de 11 uddannelser, så var det for kvindernes vedkommende 15 procent.
På tømreruddannelsen er det særligt tydeligt, at kvinderne trækker det korteste strå, når det handler om at sikre sig en af de eftertragtede lærepladser.
Sidste år var der således 35 ud af i alt 128 kvinder på landets erhvervsskoler, som ikke fik sig en læreplads som tømrer. Det svarer til 27 procent. Hos mændene var det 617 ud af i alt 5149 elever – svarende til 12 procent.
Så selvom der i faktiske tal er langt flere mænd, der ikke får en læreplads, så er andelen af kvinder uden tømrerlæreplads faktisk over dobbelt så stor.
Billedet går igen på uddannelserne til murer, lastbilchauffør, anlægsgartner, kok, landmand, lagermedarbejder, vicevært og industri- og procesoperatør.