Danskerne har det seneste år skullet vænne sig til bruge mundbind, holde afstand og tælle efter, hvor mange personer man var sammen med.
Det er blot et lille udsnit af de restriktioner, der har været indført for at bremse coronasmitten. Men hvad ville der ske, hvis de fleste blev fjernet?
Ifølge en ny model, der har kigget på effekten af forskellige scenarier, er der udsigt til, at epidemien topper i midten af juli, inden at den vil blive presset ned af, at mange er blevet vaccineret.
Her vil der være over 50.000 smittede pr. uge og næsten 1000 indlæggelser på hospitalerne, hvis restriktionerne fjernes, mens der holdes fast i den høje testaktivitet, og at der fortsat indføres lokale nedlukninger.
Det er en stor stigning i forhold til, hvor epidemien er nu. Den seneste hele uge – fra 24. maj til 30. maj – var der knap 7000 smittede og næsten 200 indlagte.
Bag modellen står blandt andre Rasmus Kristoffer Pedersen, der er postdoc ved Roskilde Universitet. Han peger på, at der er usikkerhed forbundet med den.
– Der er helt naturligt en rigtig stor usikkerhed, når man tager hele det danske samfund og koger ned til ét tal. Det kan sagtens være, det bliver lidt under eller lidt over, men pointen er, at det kan nå at blive rigtig mange smittede, siger han.
Det hidtil højeste antal indlagte på en uge blev set fra 28. december 2020 til 3. januar 2021. Her blev 1006 smittede indlagt i Danmark.
/ritzau/