Borgere skal fra mandag ikke længere bruge mundbind overalt i sundhedsvæsenet.
Kun når der er øget risiko for smitte, skal man iføre sig værnemidlet, lyder det i nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen.
Det gælder eksempelvis, hvis man har symptomer på coronavirus og bryder sin selvisolation for at komme til læge eller på sygehus. Det gælder også ved ophold i venteværelser, for eksempel ved en akutmodtagelse, hos den praktiserende læge eller vagtlægen.
– Langt størstedelen af personer i øget risiko er blevet færdigvaccineret, og det gælder også en stor del af den øvrige befolkning og de ansatte i sundhedsvæsenet.
– Samtidig har vi god epidemikontrol. Derfor har vi vurderet, at der ikke længere er grund til, at alle bærer mundbind overalt i sundhedsvæsenet, men at man kun gør det i situationer, hvor der er en særlig risiko, siger vicedirektør Helene Probst, Sundhedsstyrelsen, i en skriftlig kommentar.
Anbefalingen om brug af mundbind gælder fortsat også borgere, der opsøger et teststed for at blive podet i halsen eller næsen for coronavirus.
Siden foråret 2020 har Sundhedsstyrelsen anbefalet at bruge mundbind i sundhedsvæsenet som en ekstra beskyttelse i situationer, hvor det ikke har været muligt at holde afstand. I december 2020 gjorde regeringen det til et krav, at både personale og borgere i sundhedsvæsenet og på ældreområdet skulle bære mundbind på offentligt tilgængelige steder.
Men i sidste uge blev et politisk flertal enige om gradvist at udfase brugen af mundbind.
Fra mandag behøver man således ikke længere bruge værnemidlet, når man skal købe ind eller til frisøren. I den offentlige transport er mundbind kun nødvendigt, når man rejser i myldretiden og er nødsaget til at stå op.
Når man skal ud at flyve, skal man fortsat også bruge mundbind. Det skyldes fælles europæiske retningslinjer om at anvende mundbind i både indenrigs- og udenrigsfly og i alle lufthavne.
/ritzau/
Foto: Line Bloch Klostergaard, Region Nordjylland