Læserbrev: Kvalitet og kvantitet

Læserbrev af formand for Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget i Morsø Kommune 
Ellen Philipsen Dahl, på vegne af Demokratisk Balance

Jeg var på Bornholm i sommer i forbindelse med et kokke- og gastronomievent ”Sol Over Gudhjem”, som blot er et af de mange events, der året rundt tiltrækker utroligt mange besøgende og turister til solskinsøen.

Selv om Covid19, på det tidspunkt, stadig lagde store og mærkbare begrænsninger på arrangementet, ja så blev det alligevel en succes, hvor madelskere – professionelle såvel som amatører – fra nær og fjern deltog og havde nogle spændende dage.

Gudhjem summede af liv, og der blev – når der var pause i de gastronomiske udfoldelser – handlet i stor stil i byens store udvalg af lækre butikker, der alle havde længe åbent. Og der blev spist og hygget på de mange restauranter og cafeer til langt ud på aftenen. Dejligt at opleve – og også lidt tankevækkende!!

Hvad er det, de har/gør på Bornholm, som vi på Mors kan lære af?

Jeg lavede derfor min egen lille, private rundspørge blandt forskellige turismeaktører. Jeg spurgte en hotelejer, en butiksindehaver, en kendis-kok, og en taxachauffør, og svaret fra alle var nærmest enslydende:

Bornholm har en skøn natur! – Men det har vi jo også på Mors?

Bornholm har mange og spændende events og unikke attraktioner! – Men det har vi i den grad også på Mors?

Bornholm har gastronomi som særkende! – Men det har vi da også på Mors!

Bornholm har en meget stor og stadig voksende overnatningskapacitet – Åhh se det har vi SLET IKKE på MorsIIII

Hvis vi sammenligner Bornholm og Mors, gør følgende sig gældende:

40.000 fastboende på Bornholm / godt 20.000 på Mors.

Indbyggertal i Rønne: 13.800 / Indbyggertal i Nykøbing: 9.000

Overnatningstal Bornholm (2019): 1.700.000. / Overnatningstal Mors (2019): 300.000.

Altså – sammenlignet med Bornholm burde vi have ca. 850.000 overnatninger årligt

Tankevækkende? – Ja! Og især når vi ved, at ud af Mors’ samlede overnatningskapacitet står Jesperhus for den helt usammenligneligt største andel. En så populær og kendt familieressort er Bornholm ikke begunstiget af!

Alle de adspurgte bornholmere var helt enige om, at de 1,7 mio. overnatninger – i sommerhuse, på campingpladser, på hoteller, vandrerhjem osv., er den altdominerende årsag til, at man året rundt kan opretholde et så differentieret og velfungerende handels- og erhvervsliv. Altså at øen har en overnatningskapacitet, der sikrer det samlede erhverv en så stor indtjening fra marts til og med oktober, at størstedelen af erhvervet også holdes åbent i vinterperioden. Desuden er Bornholms befolkningstal igen stigende, hvilket, alle er enige om, skyldes den store eksponering øen får i turistsæsonen.

Hvis vi godt 20.000 fastboende på Mors også fremadrettet skal sikres den kommunale service, det merkantile og kulturelle udbud – kort sagt den levestandard, vi ønsker og efterspørger, ja, så er vi nødt til at gøre noget radikalt anderledes og nyt!

Vi ved alle, at Covid19 har øget danskernes og dermed også morsingboernes nethandel. Det er rigtig dårlig for vores lokale, fysiske butikker, men realistisk set, en tendens der desværre vil fortsætte.

Vi er simpelthen for få fastboende til fremadrettet at genere en bæredygtig og rentabel økonomi i den størrelsesorden og det udbud af butikker, vi efterspørger, hvis der fortsat handles så meget på nettet.

Så skal vi undgå flere butikslukninger, både i Nykøbing og i oplandet, ja så skal vi øge vores turismeindtjening markant. Og det er bestemt heller ikke umuligt! Det viser jo netop historien på Bornholm, på Samsø, på Rømø og mange andre sammenlignelige øer.

For vi ved jo allerede, at turisterne meget gerne vil besøge os, men det hjælper jo lige fedt, hvis vi ikke kan tilbyde den overnatningskapacitet og -kvalitet, der efterspørges. Vi kender det jo fra os selv – som turister er vi da ligeglade med kommunegrænser – vi vil have oplevelser og kvalitet, og vi vil bo godt i vores sparsomme fritid og ferier. Og ja, vi vil også gerne betale for det!

Derfor vil Demokratisk Balance arbejde målrettet på, at der hurtigst muligt igangsættes udlægning af flere sommerhusområder i velegnede, naturskønne og lugtfri områder rundt på øen. Gerne i samarbejde med investorer, der vil bygge attraktive, energivenlige fritidsboliger, som efterspørges af den gængse turist.

Der skal investeres i en udvidelse af campingpladsen langs Langelinie, som med et differentieret udbud og fornuftig kapacitet, målrettes de urbane turister, som ønsker en bynær ferie med rekreative tilbud ved vand, strand, skov og by. Der skal i sammenhæng hermed også arbejdes på en udvidelse af Vandrerhjemmet. Og endelig ønsker Demokratisk Balance, at der i samarbejde med eksterne investorer opføres langt flere husbåde/boliger ved havnene rundt om øen.

Demokratisk Balance vil arbejde for et langt større fokus på turismeerhvervet og en dertil relateret og nødvendig investering. Det mener vi – på sigt – både vil øge beskæftigelsen og bosætningen generelt på øen.

Arkivfoto: Morsø Kommune

Forfatter

Related posts

Top