Politiet får mange flere sager om ulovlig billeddeling end for bare få år siden.
Mens der var 324 anmeldelser om uberettiget videregivelse af billeder i 2017, var der 428 i 2018. Og i 2019 havde politiet frem til begyndelsen af december modtaget 688. Det viser tal fra politiet, som Ritzau har fået.
Sager om uberettiget billeddeling er blandt andet sager om digitale sexkrænkelser, hvor videoer eller billeder med seksuelt indhold deles imod ens vilje. Men de dækker også over andre sager som deling af billeder fra trafikulykker.
I januar 2018 rejste politiet Umbrella-sagen, hvor 1000 unge blev sigtet for børneporno ved at have delt videoklip af to 15-årige. Sagen medførte samtidig et stort fokus på digitale sexkrænkelser.
Ifølge politiinspektør Claus Birkelyng fra Nationalt Cyber Crime Center (NC3) dækker tallene for anmeldelser primært over andre sager end Umbrella-sagerne, der hovedsageligt er betegnet under andre paragraffer.
Pornhub, Facebook og Instagram
Han mener, at Umbrella-sagens fokus på digitale sexkrænkelser er en af årsagerne til, at der sker flere anmeldelser, men at der er flere mulige grunde.
– Dels er der mere opmærksomhed på problemet, og det får nogle til at anmelde det. Og så er det blevet nemmere at anmelde, idet man siden april 2019 har kunnet anmelde digitalt på politi.dk, hvor man guides igennem, således at politiet fra starten får de rette informationer, siger Claus Birkelyng.
Tidligere skulle ofre enten ned på politistationen eller ringe 114.
Claus Birkelyng fortæller også, at NC3 i efteråret 2019 fik et hold på tre mand – et såkaldt SPOC (single point of contact, red.), som står for at få fjernet indhold.
– Det er optimalt, at der kun er et sted i dansk politi, der tager sig af det her. De ved, hvem de skal skrive til på Pornhub, Facebook og Instagram.
/ritzau/