Torsken har det godt i store dele af havet omkring Danmark, og danske fiskere fanger den del af dem, som de får kvote til på baggrund af undersøgelser fra Det Internationale Havforskningsråd (ICES).
Det betyder, at fiskerne i Danmark i 2024 har kunnet fange mere end 6.000 ton torsk alene i Nordsøen og Skagerrak. Det bliver derfor intet problem at få dansk torsk på nytårsbordet, og den kan spises med god samvittighed på trods af advarsler om det modsatte.
– Rygterne om torskens død i Danmark er vildt overdrevne. Faktisk vil jeg kalde det en misinformationskampagne, siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening.
Faktum er, at mange af de store, vigtige spisefiskearter har det rigtig godt i de danske farvande. Der er for eksempel godt med rødspætter, kuller, mørksej, havtaske, hvilling, tunge og torsk derude. Men der er forskelle i de forskellige områder. Torsken har det helt åbenlyst skidt i Østersøen og i de indre danske farvende.
– Da kvoterne for næste år blev fastsat her op til jul, var jeg ude med et optimistisk og glædeligt budskab om, at der bliver rigtig gode muligheder for dansk fiskeri til næste år. Der er masser af fisk i havet. Det oplever vi hver eneste dag, og det afspejler de internationale forskeres vurderinger og kvoterne også helt generelt, siger Svend-Erik Andersen, som understreger, at bestandene går op og ned som alt andet i naturen.
Hvad angår torsken i Nordsøen og Skagerrak, er der også i 2025 gode fangstkvoter. Alene her må danske fiskere til næste år fange omkring 5.000 ton, hvilket er langt mere, end danskerne spiser. Det betyder dog også, at der er en nedgang i kvoten til næste år på 20 pct, men det skal ses i sammenhæng med en forhøjelse af torskekvoten på 15 pct i indeværende år i disse områder.
Nedsættelsen af torskekvoten kommer på ryggen af en diskussion om, hvilke torskebestande der vandrer hvorhen. Der menes at være tre torskebestande i Nordsøen og Skagerrak, som alle er i vækst. Men i den sydlige del af Nordsøen er torsken presset af den globale opvarmning og de stigende havtemperaturer.
– De internationale forskere mener, at den sydlige torskebestand kan genoprettes til samme niveau som for 25 år siden, hvis vi fisker mindre på de nordlige bestande. Det har vi protesteret imod sammen med vores kolleger i de øvrige EU-lande og Norge og Storbritannien, for vi tror ikke, den sammenhæng findes. Men som altid, så retter vi os efter de kvoter, der er fastsat. Og det glade nytårsbudskab er: Der er masser af torsk til danskernes nytårsbord. Både i år og til næste år, og den danske torsk er ikke en truet art, siger Svend-Erik Andersen.
Foto : Danmarks Fiskeriforening