De seneste fem år har Region Nordjylland betalt 237 millioner kroner alene i rente i Nordea.
Og hvis man skal tro Erik Høgh-Sørensen, der er regionsrådsmedlem for Dansk Folkeparti, så hemmeligholder regionen oplysningerne om låneaftalerne med banken.
– Foreløbig har hverken Nordea eller regionsrådets formand villet oplyse, hvilke investorer der tjener på en swap-rente på op til 5,8 procent. I teorien kan nordjyske skattepenge via mellemmænd være endt i skattely, siger Erik Høgh-Sørensen.
For godt en måned siden søgte han om aktindsigt i Region Nordjyllands aftaler og korrespondance med Nordea.
– Svaret burde have foreligget senest syv arbejdsdage senere ifølge loven, men trods en påmindelse pr. e-post 10. maj til regionsrådsformand Ulla Astman (S) mangler der stadig svar, siger DF’eren henviser til offentlighedslovens §36, stk. 2 og 3.
Har nedlagt 500 stillinger
Region Nordjylland har de seneste fem år nedlagt over 500 stillinger. I samme tidsrum har regionen altså betalt 237 millioner kroner i swap-rente ifølge aftaler, som er indgået af regionsrådsformanden og som er blevet godkendt af et tidligere regionsråd.
– Det er forfærdeligt, at rentepenge fosser ud af regionens kasse, når vi samtidig har fyret og nedlagt stillinger Hjørring, på Skagen Gigt- og Rygcenter og en masse andre steder. Og nu skal der også skæres ned i Thisted, udtalte Erik Høgh-Sørensen den 29. april med henvisning til at hospitalsledelsen påtænker at lukke en hel afdeling på Aalborg Universitetshospital Thisted.
Samtidig lanceres der i starten af næste måned endnu en sparerunde på omkring 40 millioner kroner.
Erik Høg-Sørensen og Dansk Folkepart har derfor foreslået, at regionen skal indlede forhandlinger med Nordea om en bedre ordning. Men forslaget blev stemt ned af alle øvrige partier med en påstand om, at Nordea ikke kan tilbyde bedre aftaler, og at eventuelle besparelser ikke kan komme sygehusene til gode på grund af statens udgiftsloft.
Men det er ifølge Erik Høgh-Sørensen en ukorrekt begrundelse:
– Nordea kan gøre det meget bedre, fordi den internationale rente er nær nul, siger Høgh-Sørensen, som i sit private virke er økonomisk rådgiver og tidligere kommunikationschef i en Mærsk-division.
– Det er tegn på ekstrem lukkethed, at jeg trods min plads i regionens forretningsudvalg er tvunget til at bruge loven om aktindsigt, siger Høgh-Sørensen.
LÆS OGSÅ:
Foto: Region Nordjylland