Der er indgået en aftale om merudgifter, som på den ene side forenkler systemet, som Diabetesforeningen længe har kaldt på. På den anden side kommer børnefamilier, der er ramt af type 1-diabetes i klemme i forenklingen. Og så er det et åbent spørgsmål, om kommunerne vil administrere den nye ordning på 98 forskellige måder, så postnummerlotteriet fortsætter.
Sådan lyder kritikken fra Diabetesforeningen af en ny politisk aftale mellem regeringen og fire partier i Folketinget om de merudgifter, der følger med et handicap eller en kronisk sygdom.
Aftalen skal gøre det mere enkelt og forudsigeligt at få dækket sine merudgifter og spare på kommunernes administrationsudgifter, fordi kravene til dokumentation for udgifter bliver mindre.
Men en del af aftalen er, at de minimumssatser, der udløser en kompensation, nu bliver ens – 555 kroner for både børn og voksne – så den nuværende sats for voksne på 630 kroner sættes ned, og satsen på 476 kroner for børn sættes op.
Der er ca. 3200 børn med type 1-diabetes i Danmark, og aftalen vil ramme mange familier hårdt, vurderer Diabetesforeningen.
– Det er dybt kritisabelt, at familier, der i forvejen kæmper med en alvorlig kronisk sygdom, nu også skal rammes økonomisk. Vi har forståelse for, at systemet skal forenkles, men vi kan ikke forsvare, at aftalen sætter minimumsgrænsen så højt, at mange familier med diabetes mister deres kompensation for de helt nødvendige merudgifter de har til f.eks. medicin, juice og druesukker. Der er mange familier, der ligger lige på grænsen, og den nye aftale vil især ramme familier, som i forvejen kæmper med økonomien. Derfor opfordrer vi til, at politikerne genbesøger aftalen og sikrer, at familier med type 1-diabetes, som i dag er berettiget til at få dækket merudgifter, kan fortsætte med det, siger Eva Tingkær, vicedirektør i Diabetesforeningen.
Bekymring for postnummerlotteri
Hun er også bekymret for, at aftalen ikke klart nok gør op med det postnummerlotteri, der hersker i dag. For de 98 kommuner har lige nu 98 måder at tilgå merudgiftsområdet.
– Aftalen slår ikke klart fast, om postnummerlotteriet reelt stopper, fordi man stadig skal sandsynliggøre sit udgiftsniveau. Derfor opfordrer vi parterne til i udmøntningen af aftalen at sikre, at det reelt bliver en forenkling, som kommer borgerne til gavn og ikke en spareøvelse for kommunerne, så der bliver sat et reelt punktum for det postnummerlotteri, der hersker på området i dag, siger Eva Tingkær.
Foto : Mykenzie Johnson, Unsplash