Mandag d. 11/11 kl. 13 går gymnasieelever på gaden for at protestere mod regeringens nye reformer. Med fokus på spareplaner, der rammer store gymnasier hårdt, og stigende karakterkrav til optag, ønsker eleverne at beskytte uddannelseskvaliteten og opfordre til investeringer fremfor besparelser. Demonstrationen starter på Rådhuspladsen i København, lige som der er aktioner rundt omkring i landet blandt andet med deltagelse af elever fra HF Imagine i Thy og Skive Gymnasium.
Stop uddannelses kannibalisme – invester i fremtiden
Gymnasieeleverne hepper med på regeringens forslag om at give udkantsskolerne et løft, men når det er gjort, så virker regeringen plan for finansloven helt skæv. Hele omlægningen betales nemlig ved at skære på skoler med mere end 700 elever, mens tilskuddet til dyr undervisning i naturvidenskab og musik fjernes. Resultatet er, at mange skoler må spare millioner af kroner.
Dette er fx tilfældet i Silkeborg, hvor man finder Danmarks største gymnasium. Maria Pedersen, der er elev og arrangør af strejken, synes det er ærgerligt, at hendes gymnasium må afgive over 8 mio. kroner til regeringens reform, fordi de er mange elever på matriklen.
“Fordi vi er så mange elever på Silkeborg Gymnasium, har vi mulighed for at vælge mellem en masse forskellige fede fag og studieretninger. Det er fordi, vi er så mange, at vi kan have aktive elevudvalg, som skaber noget særligt for alle. Det er det, som Tesfaye vil begrænse med sin reform, og det er det, som vi strejker for at beskytte.” fortæller Maria.
For det forslag, der ligger på bordet, vil have konsekvenser for både undervisningskvaliteten og det sociale liv på skoler, store som små. Regeringens andet sparetræk på finansloven om at afskaffe A-fagstillægget vil oven i ramme alle gymnasier og give færre naturvidenskabelige studenter, og faktisk betyder, at ⅓ af de udkants-skoler, man gerne ville hjælpe alligevel bliver ramt af skærekniven.
Lad os vælge ud fra interesser frem for karaktergrænser
Samtidig med finansloven er toget også begyndt at rulle på regeringens helt store reformudspil med en ny ungdomsuddannelse, EPX, men hvor man også vil pensionere HF’en og kommunal 10.klase, mens mam hæver karakterkravet til de nuværende gymnasieuddannelser fra 5 til 6. Særligt det, er noget, der vækker opsigt på Falkonergårdens Gymnasium og HF i København, hvor der er arrangeret bannermaling og livemusik inden turen går mod Christiansborg til demonstration:
“Det er virkelig bekymrende, at man vil hæve karakterkravet til STX og HHX. Hvis pointen med EPX er, at flere skal kunne vælge gymnasiet, så er det da super ærgerligt, at man samtidig begrænser unges gymnasievalg med en karaktermur. Vi ville meget hellere, at regeringen lod os unge vælge det ,vi synes er mest spændende og motiverende.” udtaler Lukas Karademir, Elev og arrangør af undervisningsnedlæggelsen på Falkonergården.
Han frygter desuden, at det karakterræs og den præstationskultur, han oplever i gymnasiet, i kampen for at holde flest mulige videregående uddannelsesvalg åbne, vil blive skubbet ned i folkeskolen, så har mulighed for at vælge den gymnasieuddannelse de vil.
Gymnasieeleverne håber på et opmærksomt Folketing
“Vi håber selvfølgelig på, at Børne- og undervisningsministeren, Mattias Tesfaye, såvel som resten af Folketinget lytter med, når gymnasieeleverne går på gaden i dag. Vi håber, de tager vores bekymringer og Danmarks fremtid seriøst, når de går ind på borgen.” Fortæller Joachim Federspiel, forperson for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning og organisator af demonstrationen.
Det er gymnasier fra hele landet, der strejker og har meldt deres ankomst til demonstrationen, der starter klokken 13 på Rådhuspladsen i København, hvorefter gangen går mod slotspladsen, hvor der vil være taler af både folketingsmedlemmer og gymnasieelever.
Kilde og foto : Danske Gymnasieelevers Sammenslutning