Coronarestriktionerne det seneste år har ført til, at langt færre danskere blev smittet med sygdomme som salmonella gennem mad eller dyr.
Det viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, Statens Serum Institut (SSI) og Fødevarestyrelsen ifølge en pressemeddelelse.
– Det skyldes især, at danskerne ikke har rejst på grund af rejserestriktioner under coronapandemien. De er derfor ikke blevet smittet med fødevarebårne infektioner i udlandet, siger Luise Müller, der er epidemiolog hos SSI.
Campylobacterbakterier, der var skyld i flest sygdomme gennem fødevarer, gav 31 procent færre tilfælde i 2020 i forhold til året før, viser undersøgelsen.
Samtidig faldt antallet af smittede med salmonella, der ligger på en andenplads over sygdomme, danskere har fået gennem mad. Der var 45 procent færre smittede med salmonella i forhold til året før.
– Normalt er halvdelen af de salmonellatilfælde, vi ser herhjemme, i forbindelse med rejser, hvor man spiser noget, man bliver syg af, siger Luise Müller.
I Danmark er der typisk omkring 4000-5000 tilfælde af smitte med campylobacter og omkring 1000 tilfælde af salmonella årligt.
/ritzau/
Foto: Riccardo Bergamini/Unsplash