Når en kvinde føder sit første barn, skal hun have ret til at være indlagt i op til 48 timer, efter at den lille ny er kommet til verden.
Det mener regeringen, der som led i en reform af sundhedsvæsnet vil give førstegangsfødende garanti for, at de kan blive på hospitalet eller på et patienthotel to døgn efter fødslen. Dermed er regeringen helt på linje med Socialdemokratiet og SF, der i deres sundhedsudspil har stillet tilsvarende forslag. Det skriver Politiken tirsdag.
– Med en særlig patientrettighed vil vi sikret en god og tryg start på livet for nye familier. Alle dem, der har behovet, skal have god tid til at få styr på amning, pleje og omsorg af barnet, inden de tager hjem, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til Politiken.
Baggrunden for forslaget er, at en række fødeafdelinger har skåret ned på den tid, førstegangsfødende har på hospital eller barselshotel efter fødslen. Det skabte eksempelvis stor debat før jul, da Rigshospitalet valgte at lukke sin barselsgang på patienthotellet med den konsekvens, at nye mødre som udgangspunkt blev udskrevet, fire til seks timer efter at de mødte deres baby for første gang. Det gav anledning til en del utryghed, påpeger ministeren.
– Vi har en særlig forpligtelse over for dem, som føder for første gang. Man kan have læst nok så mange bøger om at blive forældre, men det er først, når man står med et fantastisk lille væsen i sine arme, at man bliver ramt af den voldsomme sårbarhed, der også knytter sig til at have et lille barn, siger ministeren.
Vil regeringen sætte ekstra penge af til opfyldelse af garantien?
– Vi kommer til at lave en økonomisk investering i fødeområdet som en del af sundhedsreformen. Specifikt til to-døgnsgarantien bliver der afsat et tocifret millionbeløb. Samtidig skal vi forebygge fødselsdepressioner og genindlæggelser kort efter fødslen ved at sikre et trygt miljø, så de nye forældre nemmere får hverdagen til at fungere.