Forsker: Løn er et større tabu end sex på danske arbejdspladser

Færre end hver tredje arbejdende dansker snakker med kollegerne som sin løn. Og dem, der gør, snakker kun med deres nærmeste kollegaer om det. Men det er kun arbejdsgiverne der er tjent med stilheden, vurderer flere fagfolk.

Det er ingeniørforeningen i Danmark, IDA, der har bestilt undersøgelsen af analysefirmaet Userneeds, og det er foreningens erfaringer, at ansatte får højere løn på de arbejdspladser, hvor der tales højt om løn.

Og flere penge i lønposen er ikke det eneste, der kommer ud af, at man tør åbne sin mund om lønnen, mener Maria Rygaard, som er chefrådgiver hos IDA.

– Det handler også om, at på de arbejdspladser, hvor der er åbenhed om lønnen, er virksomhederne tvunget til at give nogle mere gennemsigtige kriterier for, hvad der skal til for at få en højere løn. Åbenhed om løn gør også, at man lettere kan se, om arbejdsgiverne diskriminerer nogle grupper, siger hun til A4 Arbejdsliv.

Ifølge Bjarke Oxlund, der er antropolog og arbejder med ligebehandling hos Institut for Menneskerettigheder, handler løntabuet i høj grad om følelser.

Hans forskning viser, at mange ser løn som et udtryk for hele deres værdi, og at man sætter et lighedstegn mellem lønniveau, og hvor meget man er værd både som medarbejder og som menneske.

– Penge er nærmest mere tabuiseret end sex, og det holder folk tilbage fra at tale åbent om det, men i virkeligheden gør man selv sig og sine kollegaer en bjørnetjeneste, når man ikke snakker om løn, siger han A4 Arbejdsliv.

LÆS OGSÅ:

Hver femte når ofte ikke at blive færdig til fyraften

 

 

Forfatter

Related posts

Top