Fortsat svært at låne til boligkøb på landet

Det har i flere år været svært for mange at låne penge til at købe bolig eller ejendom til virksomhed på landet.

Flere tiltag er blevet søsat, men de har ikke fået den ønskede effekt. Derfor skal der gøres noget mere snarest muligt, siger Karina Lorentzen (SF), der er formand for Udvalget for Øer og Landdistrikter i Folketinget.

– Det her har været et problem så længe, at vi må indse, at markedskræfterne ikke kommer til at løse det, siger hun.

Torsdag er der en høring om finansieringen af boligkøb i landdistrikterne i Folketinget med politikere og relevante parter. Her skal løsninger diskuteres.

SF foreslår en model efter norsk forbillede, hvor der etableres et særligt statsligt realkreditinstitut, der skal sikre lånemulighed til boligkøb i landdistrikterne. Også Landdistrikternes Fællesråd ser gerne, at staten skal spille en større rolle for at løse dele af problemet.

– Der er nogle geografiske områder, hvor staten er nødt til at springe til med en form for statsgaranti på nogle af lånene, siger formand Steffen Damsgaard.

Det er især i områder langt væk fra de store byer, at det kan være svært at låne penge til en bolig, lyder det.

Ministerium vil kigge på afslag
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har etableret en særlig postkasse, hvor kunder, der har oplevet at få afslag på boliglån, kan indsende deres sag. Men lige nu er det kun muligt for ministeriet at se på situationen ud fra kundernes beskrivelser.

Derfor vil interesseorganisationen Finans Danmark tilbyde, at banker og realkreditinstitutter kan undersøge nærmere, hvad årsagen er til afslaget, hvis kunden ønsker det.

– Vi oplever, at der nogle gange kan være forskel på, hvad kunden oplever som årsag til afslaget, og hvad banker eller realkreditinstituttet mener, er årsagen.

– I dag kan ministeriet kun se på situationen ud fra kundens beskrivelser, men nu tilbyder vi altså også at få kreditgiverens side af sagen med, siger Ane Arnth Jensen, der er viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

/ritzau/

Foto: EDC

Forfatter
Top