Andelen af vandboringer, hvor der bliver fundet rester af pesticider, er indtil videre i 2021 blevet ved med at stige.
Ud af 572 vandboringer er der konstateret pesticidrester i 57,9 procent. I 2016 var det 25,2 procent, skriver Jyllands-Posten.
Tallene stammer fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS).
Danmarks Naturfredningsforenings præsident, Maria Reumert Gjerding, skriver i en skriftlig kommentar til Ritzau, at Danmark står med et alvorligt problem på hænderne, hvis tendensen fortsætter.
– Vi kigger ind i, at vi ikke længere kan forsyne alle danskere med rent drikkevand, uden at vi skal i gang med kemisk at rense det, skriver hun.
Hun mener, at reglerne for brug at sprøjtegifte skal strammes for at begrænse pesticidresterne i grundvandet.
– Skal udviklingen vendes, er vi nødt til at handle nu. Det er helt oplagt at forbyde brug af sprøjtegift oven på de jorde, hvor vores grundvand dannes, skriver hun.
Miljøminister Lea Wermelin (S) er enig i, at den store andel af fund med pesticider er bekymrende.
– Det viser med al tydelighed, at der er behov for at styrke kontrollen og beskyttelsen af vores drikkevand, siger hun i et skriftligt svar til Jyllands-Posten.
Mens andelen af vandboringer, der viser spor af pesticider, stiger, så falder andelen af vandboringer, hvor grænseværdien for pesticidrester er overskredet.
I 2019 var det 12,7 procent. Det faldt til 12,0 procent året efter, og i 2021 er det indtil videre faldet til 11,7 procent.
/ritzau/