På restaurant Limfjordens Hus i Glyngøre arbejder Anton Bjerg Petersen fra Fur som kok. Og det er et arbejde, som han er rigtigt dygtig til. Faktisk så dygtig, at han er nomineret til Oluf Brønnums Fonds Talentpris.
Prisen gives til en kok med et håndværksmæssigt talent ud over det sædvanlige. Udover æren følger der et rejsegavekort på 50.000 kroner med i prisen til vinderen.
Lokale råvarer er en vigtig ingrediens, når Anton Bjerg Petersen skal sætte ord, på hvad det er for noget mad, han er med til at lave på sin arbejdsplads i Glyngøre:
– Restauranten ligger helt ude på odden med udsigt til Limfjorden, så det er helt naturligt, at vi har rigtig meget fokus på fisk og skaldyr. I det hele taget vægter vi de lokale råvarer højt, og vi samarbejder med en lang række lokale producenter, fortæller Anton Bjerg Petersen, der fra en tidlig alder var draget af restaurationsmiljøet. Han har altid arbejdet som opvasker og efter et efterskoleophold var det naturligt at gå kokkevejen.
– Jeg har altid vidst, at jeg ville gå den vej. Jeg har aldrig været god til at sidde stille, faktisk har jeg altid hadet det, så for mig er det dejligt med et job med fuld fart på og lange arbejdsdage. Det passer perfekt til mig og mit temperament, fortæller Anton Bjerg Petersen, der virkelig føler, at han er landet på rette hylde – ikke mindst i rollen som souschef, der har givet masser af ansvar, og det passer ham godt.
En sand ‘kreateur’
At talentet er stort beviste han også som elev på Fur Bryghus.
– Anton er gået 100 procent ind i branchen fra første dag. Han er en sand ’kreateur’ og har rigtig stor passion for faget. Han har en smittende entusiasme og brænder virkelig for det han laver. Ikke mindst gastronomi på lidt højere niveau, lyder det fra Danni Boysen fra Fur Bryghus.
Det er således ikke uden grund at Anton Bjerg Petersen er ét af de i alt fem talenter fra erhvervsskolerne i Holstebro, Aarhus, Silkeborg, Odense og Aalborg, der er nominerede til Oluf Brønnums Fonds Talentpris 2020 VEST, som ikke blev overrakt før jul pga. corona situationen.
Oluf Brønnums Fond ønsker ifølge Anders Brønnum-Schou, der er bestyrelsesmedlem i Oluf Brønnums Fond og administrerende direktør/CEO hos Oluf Brønnum & Co. A/S med denne talentpris at sætte fokus på de håndværksmæssige uddannelser – og i særdeleshed kokkefaget.
– Fonden håber på at øge opmærksomheden omkring kokkefaget og få flere til at søge denne vej ift. uddannelse. Der er stor mangel på dygtige kokke, hvilket giver store udfordringer for vores kunder ift. at udvikle madoplevelsen, og i sidste ende kan det have betydning for oplevelsen for os som private personer, som besøger en restaurant, et hotel, en kantine osv. Vi er i Danmark et gastronomisk magtcenter men for at fastholde dette, kræver det, vi bliver ved med at udvikle dygtige fagfolk, hvilket vi gerne vil give vores beskedne bidrag til, siger han og fortsætter:
Branchen er under et historisk pres
– Talentprisen er denne gang særlig, da den gives i en tid, hvor branchen er under et historisk pres grundet corona situationen. Mange har allerede mistet deres jobs, og den nærmeste fremtid er fortsat usikker. Derfor er det vigtigere end nogensinde, at vi står sammen som branche, hvilket Oluf Brønnums Fonds Talentpris forhåbentlig også kan give sit beskedne bidrag til, siger Anders Brønnum-Schou.
Han håber desuden at talentprisen kan bidrage til et lille konkurrenceelement mellem de mest flittige og ambitiøse elever, som kan øge niveauet yderligere. Samt medvirke til at skabe et netværk på tværs af skoler blandt de nominerede elever, som de vil kunne bruge gennem hele deres karriere, som forhåbentlig bliver inden for branchen.
Oluf Brønnums Fond er stiftet af Kai Brønnum og Oluf Brønnum Schou i 1978. Fonden er ligeledes ejer af Oluf Brønnum & Co A/S, der har været toneangivende leverandør af køkkenudstyr og storkøkkener siden 1874.
De nominerede talenter, der ikke modtager årets talentpris vil i stedet modtage et gavekort udstedt af Oluf Brønnum A/S.
Prisen overrækkes når coronarestriktionerne lempes.