Nytårsaften står mange danskere klar med et glas champagne ved midnat, så det nye år kan skåles ind til tonerne af rådhusklokkerne. En festlig tradition, der bliver endnu festligere, når champagneflasken åbnes med en sabel.
Wineandbarrels er Danmarks førende specialist indenfor vintilbehør, og indehaver Jakob Dau mærker en tydelig stigning i interessen for champagnesabler omkring nytår.
– At sable sin champagne giver bare festen en ekstra dimension, og vi oplever da også en firdobling i omsætningen af champagnesabler i december måned. Underordnet om man foretrækker de autentiske officerssabler eller mere morderne dansk design, så er sabling en ekstravagant måde at fejre på. Det er i øvrigt ingen hemmelighed, at det især er mænd, som drages af de blanke våben og muligheden for at udleve sin indre Napoleon, fortæller Jakob Dau.
Napoleons officerer opfandt champagnesabling
Traditionen med at sable champagne stammer fra champagnens hjemland Frankrig og blev, i hvert fald ifølge nogle historier, opfundet af Napoleons officerer.
Madame Clicquot-Ponsardin, bedre kendt som Den Gule Enke (”La Veuve Clicquot”), overtog som 27-årig familiens champagnefirma. Udover champagneproduktionen blev hun også kendt for at holde store fester for Napoleons officerer blandt andet i håbet om, at hendes vinmarker ville blive skånet under Napoleonskrigene. Når festerne nærmede sig deres afslutning, gav hun officererne en flaske champagne hver, som de dog havde svært ved at åbne på hesteryg. En dag tog en handlekraftig officer sit sværd frem og åbnede champagneflasken med det, og på den måde opstod fænomenet champagnesabling.
Gode råd, hvis du selv vil prøve
1: Hvis man selv har mod på at kaste sig over champagnesablingens ædle kunst, har Jakob Dau et par gode råd at give med på vejen:
2: God plads: Sørg for, at der er god plads omkring dig, for en champagneprop kan flyve langt. Allerbedst er det at gå udenfor.
3: Et godt greb: Fjern folien og ståltråden fra flaskehalsen og hold flasken, så halsen peger væk fra dig selv. Sæt eventuelt tommelfingeren i fordybningen i bunden – det giver et godt greb om flasken.
4: Følge limningen:Find flaskens samling. Det er den linje, der går langs flasken fra top til bund. Lad sablen glide langs linjen med jævn fart. Når sablen rammer den tykke kant på halsen, vil trykket i flasken få proppen til at flyve afsted.
Vil man se, hvordan en champagnesabling ser ud (og hvordan man i hvert fald ikke skal gøre), findes der en masse ganske underholdende videoer på nettet.ytåret ind som Napoleons officerer