Opdateret kl. 08.04 med tal fra Thisted Kommune
En netop offentliggjort redegørelse fra Social- og Indenrigsministeriet viser, at de danske kommuner aldrig tidligere har modtaget så mange underretninger om børn og unge, som de gør i dag.
På landsplan er antallet af børn og unge, der er blevet foretaget en underretning om i forhold til mistanke om mistrivsel, steget med 21 procent på fire år.
Men i Struer Kommune er stigningen endnu mere markant. I 2016 blev der registreret 302 underretninger. Det tal var i 2019 steget til 509. En stigning på næsten 69%.
En underretning er en henvendelse fra en fagperson eller en borger om bekymring for et barns eller en ungs trivsel og udvikling.
Antal underretninger i Struer Kommune:
2016: 302 underretninger
2017: 373 underretninger
2018: 361 underretninger
2019: 509 underretninger
Stigning på 50% Thisted Kommune
Også i Thisted Kommune har man de senere år registreret en stigning i antallet af underretninger. Mens der i 2016 blev registreret 716 underretninger var tallet for 2019 steget til 1078, en stigning på godt 50%.
Tabelforklaring: §152 er underretninger modtaget fra en anden kommune, §153 er underretninger modtaget fra fagpersoner og
§154 er underretninger fra privat personer, anonyme og familie. Kilde: Børne- og Familierådgivningen, Thisted Kommune
Redaktionen har også bedt om tal der viser udviklingen i Morsø og Lemvig Kommune – men disse kommuner er endnu ikke vendt tilbage på vores henvendelse.
Risiko for at overse udsatte børn
Lene Mosegaard Søbjerg er forskningschef ved University College Syddanmark og ved at færdiggøre et projekt, hvor hun sammen med et hold gennemgår 511 underretninger fra Silkeborg og Hjørring.
Hun mener, at det stigende antal underretninger er et problem, fordi det kan være svært for behandlerne at nå at behandle dem inden for det døgn, der foreskrives.
– Der er ikke noget, der indikerer, at antallet af udsatte børn, der har brug for hjælp, skulle være steget. Med de mange underretninger er der dermed en risiko for, at pressede sagsbehandlere overser de børn, der har brug for hjælp, eller at denne gruppe af børn får hjælpen for sent, siger hun til Kristelig Dagblad.
I sin nytårstale fastslog statsminister Mette Frederiksen (S), at regeringen vil arbejde for at få tvangsanbragt flere børn så tidligt som muligt.
Anbringelserne sker ofte på baggrund af underretninger, der spiller en afgørende rolle for de sociale myndigheder.
LÆS OGSÅ: