Hjælp på vej til byer med stigende grundvand

Terrænnært grundvand har i mange år været en stigende udfordring for både boligejere, kommuner og vandselskaber. Hertil kommer de store mængder uvedkommende vand, der både er dyre at håndtere og kan føre til miljøbelastning af vandløb og søer.

”Vi har udarbejdet inspirationskataloget, fordi den stigende variation i grundvandsspejlet skaber behov for at tænke i løsninger, der ikke kun sænker grundvandet, men også stabiliserer det for at forebygge yderligere skader. Et højt grundvandsspejl giver ofte flest skader i vinterhalvåret, men samtidig kan grundvandet i fremtiden stå lavere om sommeren på grund af højere temperaturer og indimellem kraftigere, nedbør,” siger administrerende direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen.

Inspirationskataloget beskriver bl.a., at årsagen til det stigende grundvand er kompleks og skyldes en kombination af faktorer som ændret vandindvinding, byudvikling i lavtliggende områder, tætning af rør, kollaps af dræn samt øgede nedbørsmængder og havvandsstigninger som følge af klimaforandringer.

Foto : Direktør Stine Johansen, KL

Kommuner og vandselskaber får ansvar
I lovforslaget om indsats mod terrænnært grundvand, som er i høring netop nu, foreslår regeringen, at kommunerne får myndighedsansvaret for opgaven, mens vandselskaberne får mulighed for at udvikle kollektivt finansierede løsninger, når det er samfundsøkonomisk hensigtsmæssigt.

”Kommunerne får med den foreslåede lovændring en ny opgave, nemlig udpegning af de områder, hvor grundvandet skaber problemer for borgerne, virksomheder og infrastruktur. Med inspirationskataloget i hånden kan vi også pege på løsningsmuligheder, og det er vigtigt, at vi ikke kun ser problemer, men også muligheder i at bruge vandet til et løft af bymiljøet,” siger Stine Johansen, direktør i KL.

”Det er godt nyt for bygningsejere, der hidtil har stået alene med at håndtere problemer forårsaget af terrænnært grundvand, fordi kommuner og vandselskaber har manglet lovhjemmel til at agere på området,” siger Carl-Emil Larsen.

Kataloget præsenterer også 10 forskellige cases, der beskriver konkrete problemstillinger og mulige løsninger. Disse eksempler skal inspirere kommuner, vandselskaber og rådgivere til at udvikle innovative tiltag, der ikke blot afhjælper udfordringerne med terrænnært grundvand, men også skaber værdi for lokalsamfundet.

Den nye lovgivning forventes vedtaget i 2025, og dette vil skabe rammerne for en mere helhedsorienteret tilgang til problemet.

Foto : Carl-Emil Larsen, administrerende direktør DANVA

Inspirationskatalog skal vise vejen frem
Det er som forberedelse til den kommende lovgivning, DANVA, Kommunernes Landsforening (KL) har lanceret det nye inspirationskatalog, der er støttet af Realdania og giver konkrete anbefalinger til håndtering af terrænnært grundvand.

”Inspirationskataloget fokuserer ganske vist på terrænnært grundvand i byområder, men fremhæver vigtigheden af at tænke løsninger på tværs af by og land. Med den kommende lovgivning og inspirationskataloget som vejviser er målet at sikre, at både byer og bygningsejere er bedre rustet til at håndtere de udfordringer, der følger af et stigende og varierende grundvandsspejl. Samtidig understreger initiativtagerne vigtigheden af, at indsatsen tænkes som en fælles opgave, hvor både private og offentlige aktører arbejder sammen for at sikre fremtidens byer mod klimaforandringernes konsekvenser,” siger Carl-Emil Larsen.

Kataloget henvender sig primært til kommuner og vandselskaber og indeholder en lang række løsninger, der ikke blot adresserer grundvandsproblematikken, men også skaber merværdier og synergier. Det bygger på eksisterende viden, bl.a. rapporterne “Terrænnært grundvand i danske byer” og “Samfundsøkonomiske cost-benefit-analyser for løsninger til håndtering af terrænnært grundvand”, samt nye indsigter fra en workshop afholdt i juni 2024 og interviews med kommuner og vandselskaber.

Forfatter
Top