Medarbejdere fra Arkil og WSP i gule beskyttelsesdragter er for tiden at finde på stranden ved Høfde 42, hvor en af Danmarks største generationsforureninger venter på at blive renset op.
Medarbejderne er i færd med at foretage op mod 200 prøveboringer, der skal give vished for, om forureningen nu også befinder sig i de forventede dybder – og dermed i de forventede mængder.
Når boringerne er analyseret for deres indhold af forurenende stoffer, vil man være et vigtigt skridt nærmere et nøjagtigt overblik over, hvor mange ton sand og jord, der skal oprenses.
”Vi kender selvfølgelig det omtrentlige omfang af forureningen allerede. Men af hensyn til selve processen, hvor vi fjerner forureningen ved at opvarme sand og jord til 400 grader i mindre portioner, er det vigtig at kende det nøjagtige omfang,” siger Arkils produktionschef på opgaven, Kim R. Jensen.
Godkendelse trækker ud
Den 7. maj underskrev Region Midtjylland og Arkil A/S en kontrakt om oprensning af kemikaliedepotet. Det skete, efter Folketinget i april 2024 havde sikret finansiering til oprensning af generationsforureningen.
Selvom der er aktivitet på høfden lige i øjeblikket, kan selve oprensning først begynde, når myndighedstilladelserne er i hus. Den proces ser nu ud til at tage længere tid en forventet, oplyser Region Midtjylland.
”Vi troede, vi gik med både livrem og seler, da vi for et halvt år siden anslog, at det ville tage 1½-2 år. Nu lyder vurderingen på mindst 2½ år og sandsynligvis mere. Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende, så vi er i gang med at skrive til de to ministre på området. Vi har jo fået en opgave – og en garanti for finansiering – så vi skal i gang hurtigst muligt,” siger Bent Graversen (V), formand for udvalget for regional udvikling i Region Midtjylland.
For Arkil er oprensningen af Høfde 42 en betydningsfuld opgave, som allerede på nuværende tidspunkt har involveret mange medarbejdere. Endnu flere ser frem til at trække i arbejdstøjet, når selve oprensningen kan begynde.
”Dertil kommer, at det er en opgave med stor betydning for miljøet og de borgere, som kommer til at færdes i området. Derfor håber vi på, at vi kan komme i gang hurtigst muligt,” siger Michael Hansen, adm. direktør i Arkil A/S.
Grundlag for at optimere
På stranden bliver der i øjeblikket boret ned under den plastikmembran, der udgør den øvre indkapsling af forureningen et par meter under strandens overflade. Derefter bliver hullerne i membranen forseglet med bentonit.
Prøveboringerne forventes at være afsluttet i løbet af november. Med prøveresultaterne på plads kan Arkil sammen med rådgiveren WSP og teknologileverandøren Haemers gå videre med detailprojekteringen af den fysiske udførelse af oprensningen.
”I bund og grund betyder det en finpudsning af det forventede design, som vi afleverede til Region Midtjylland som en del af vores tilbud. Med det endelige design får vi også nogle mere præcise estimater på forbruget af ressourcer, og dermed også et godt grundlag for at optimere klimapåvirkningen fra projektet,” siger Kim R. Jensen.
Kilde og fotos : Arkil