Hver anden dansker har oplevet roadrage

Selv om 2020 foreløbigt har været et underligt år, også i trafikken, er der stadig mange, der oplever dårlig og negativ trafikkultur.

En ny undersøgelse fra Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring viser nemlig, at et flertal af danskere har været udsat for roadrage på de danske veje. Samtidig viser undersøgelsen, at det kun er hver fjerde, der svarer, at de selv har udvist en aggressiv, vred og provokerende adfærd.

Roadrage kan fx være at råbe ad andre i trafikken, gestikulere grimt eller overfalde andre trafikanter fysisk. Mange kommer blandt andet helt op i det røde felt, når andre kører for langsomt, er for længe om at komme i gang ved grønt lys, bruger for lang tid på at parkere og lave vognbaneskift eller ikke overholder sin vigepligt.

– Det er et problem, hvis så mange lader deres frustrationer og aggressioner gå ud over andre. For ikke nok med, at det kan være voldsomt ubehageligt at være offer for vejvrede; det øger det også risikoen for trafikuheld,” lyder det fra Henrik Sagild, direktør for Skade i Gjensidige Forsikring.

– Mange farlige situationer opstår, når vi er uopmærksomme eller bryder trafikkens regler. Men der findes forskning, der peger på, at vejvrede øger risikoen for trafikuheld på samme måde, som fx spritkørsel, træthed og manglende opmærksomhed. Derfor skal vi minde os selv om, at personen, vi retter vores vrede mod, ikke nødvendigvis kører bedre eller parkerer hurtigere, hvis vi råber ad dem. Vi øger blot risikoen for uheld, siger Henrik Sagild.

Forfatter

Related posts

Top