Efter flere tilfælde af blodpropper hos personer vaccineret med AstraZenecas vaccine mod covid-19 har de danske myndigheder i en lille måned ikke gjort brug af vaccinen.
Selv om det stadig er for tidligt at sige, om AstraZeneca-vaccinen har noget at gøre med blodpropperne, så ser danskernes tillid til vaccinen altså ud til at have lidt et knæk.
I en ny Voxmeter-måling svarer 45,9 procent af danskerne, at de ikke vil tage imod AstraZeneca-vaccinen, hvis de får den tilbudt, når de bliver tilbudt vaccine mod covid-19.
Samtidig svarer 30,8 procent, at de vil tage imod den, mens at 23,3 procent ikke ved det.
Ifølge Camilla Foged, professor ved Institut for Farmaci på Københavns Universitet, er det formentlig ikke kun de indberettede tilfælde af blodpropper, som påvirker tilliden til vaccinen.
Hun vurderer, at det også kan have betydning, at AstraZeneca-vaccinen har en lavere rapporteret effekt i forhold til at undgå smitte med covid-19 end vaccinerne fra eksempelvis Pfizer/BioNTech og Moderna.
Problemet er bare, at vaccinernes effektivitet ikke kan sammenlignes direkte med hinanden, og at AstraZeneca-vaccinen faktisk er rigtig effektiv i forhold til at undgå alvorlige sygdomsforløb eller indlæggelser.
– Men man kan sige, at det ikke er AstraZeneca-vaccinen, der er en dårlig vaccine. Det er bare de andre, der er så meget mere effektive, end de vacciner vi plejer at have, siger Camilla Foged.
På grund af indberetningerne om blandt andet blodpropper er der ikke blevet vaccineret med AstraZeneca-vaccinen i Danmark siden 11. marts.
Sundhedsstyrelsen vil træffe en beslutning om brugen af AstraZeneca-vaccinen i Danmark i uge 15. Det er den uge, der starter 12. april.
/ritzau/