For nyligt sendte DR’s Kontant et program om farlige opladere til mobiltelefoner, ipads osv.
Og selvom der de sidste par år har været flere tilfælde af brande, der er startet på grund af fejl, kortslutninger eller varmeudvikling i mobiltelefoner og andet elektrisk udstyr, oplader hver anden dansker stadig telefonen, når de sover. Det viser en ny undersøgelse Kantar Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.
– Det er bekymrende, at så mange tager chancen og oplader deres telefoner om natten. Vi ser ofte brande, der er startet i elektronik, og det undrer mig, at så mange stadig udsætter sig selv, naboer og familien for fare, siger skadedirektør i Gjensidige Forsikring, Henrik Sagild. Han minder samtidig om, at man altid bør have brandalarmer installeret i de rum, hvor man har elektronik med strømtilslutning.
Uoriginale opladere kan øge risikoen for brand
Undersøgelsen viser også, at hver fjerde dansker har uoriginale opladere i hjemmet. Problemet er blot, at nogle billige, uoriginale opladere kan være farlige at bruge.
– Uoriginale opladere af lav kvalitet samt elektronik med fejl i kan øge risikoen for at der opstår brand. Det kan være næsten umuligt at opdage en brand, der opstår om natten, og det er derfor vigtigt, at man altid oplader sit elektroniske udstyr med originale ladere og ikke mindst, når man er vågen, siger Henrik Sagild.
Undgå brand
Måden man håndterer sin elektronik på kan have stor betydning for ens sikkerhed, og der er nogle forholdsregler, man bør tage, for at undgå risikoen for brand.
– Hvis man oplader sin computer eller telefon i sofaen, under en pude eller i sengen, kan det skabe så meget varme, at der i sidste ende kan opstå ild- og røgudvikling. Derfor skal man altid oplade på en ikke-brandbar overflade og holde øje med, om ledningen eller opladeren har synlige skader eller bliver ekstremt varm, siger Henrik Sagild.
Fem råd til opladning af elektroniske apparater:
- Husk røgalarmen i alle rum, hvor du har elektronik eller opladere
- Sørg for at oplade når du kan holde øje med opladeren
- Tjek at stik og ledning ikke har synlige skader
- Brug originale opladere
- Undgå at lægge opladeren på et brandfarligt underlag, fx i sofaen eller sengen
- Dæk ikke opladeren eller enheden til, når den oplades, da den kan blive overophedet
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er lavet af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring i marts 2019 blandt 1209 repræsentativt udvalgte danskere.
Hvornår oplader du som regel din telefon?
- Om morgenen 9%
- I løbet af dagen 33%
- Om aftenen 19%
- Om natten 51%
- Har ikke en telefon, der skal oplades 1%
- Ved ikke 3%
Har din husstand nogle uoriginale opladere?
- Ja 24%
- Nej 68%
- Ved ikke 7%