Onsdag stiger prisen på en pakke cigaretter til 55 kr. i gennemsnit. Andre tobaksprodukter stiger tilsvarende. For mange af dem, der ryger, er de højere priser anledningen til at skære ned på forbruget eller helt at droppe tobakken.
Men på grund af corona-situationen er rygestopholdene i kommunerne lukket ned midlertidigt på grund af smitterisikoen.
– Mange kan ikke deltage i det forløb med en rygestoprådgiver, de havde planlagt. De står nu uden den støtte, en gruppe af andre rygestoppere kan give, når man skal til at lægge tobakken på hylden, siger Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.
Digitalt rygestop eksploderer
Der er dog stadig hjælp at hente for dem, der gerne vil holde op med at ryge. I app’en e-kvit er der hjælp til rygestop gennem sms’er, videoer, øvelser og blog. Og netop det digitale rygestop er der flere og flere, der benytter sig af.
– Tilmeldingerne til et digitalt rygestop i e-kvit er steget med næsten 70 pct. i årets første tre måneder i forhold til samme periode sidste år. Og de sidste uger har stigningen i efterspørgsel været endnu højere, siger Niels Them Kjær.
Omkring 10.000 personer har i 2020 tilmeldt sig e-kvit. Også den telefoniske rygestoprådgivning Stoplinien holder åbent og nogle kommuner tilbyder rådgivning per telefon.
E-kvit er målrettet voksne rygere. Unge under 25 år kan med fordel hente app’en Xhale, hvis de vil have hjælp til rygestop.
Her kan du lige nu få hjælp til rygestop:
• App’en e-kvit – til voksne
• App’en Xhale – til unge under 25
• Stoplinien: Ring 80 31 31 31
• Spørg i din kommune, om der er tilbud om telefonisk rygestoprådgivning. Find
kontaktoplysningerne hos Stoplinien